Τα ΟιΝοτικά 2017 εδραίωσαν την ετήσια παρουσίαση της οινικής Κρήτης στην Αθήνα

Μετά την περσινή «πρώτη», το φετινό ραντεβού των οινοποιών της Κρήτης με τους οινόφιλους της Αθήνας στέφθηκε με επιτυχία και εδραίωσε τα ΟιΝοτικά ως την ετήσια γευσιγνωστική παρουσίαση των κρασιών τους στην πρωτεύουσα.

Περισσότερα από 1.200 άτομα επισκέφθηκαν τα «ΟιΝοτικά» την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία για να γοητευθούν από τον πλούτο του κρητικού αμπελώνα, όπως αντικατοπτρίσθηκε στα κρασιά των 25 συμμετεχόντων οινοποιών, μέλη της ένωσης Wines of Crete, από κάθε κομμάτι της μεγαλονήσου.

Η περίφημη κρητική φιλοξενία μετουσιώθηκε σε αποτελεσματική οινική υποδοχή επαγγελματιών και οινόφιλων, με πολλές εκπλήξεις. Επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν φυσικά οι περισσότερες από 200 ετικέτες κρητικών κρασιών, κάθε χρώματος και τύπου (ήσυχα, αφρώδη, ξηρά, γλυκά) και οι δημιουργοί τους, οι οινοποιοί της Κρήτης. Κρασιά από γηγενείς ποικιλίες αμπέλου ―καθρέφτης της πλούσιας βιοποικιλότητας της Κρήτης― αλλά και κρασιά από άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες ή ακόμα και από χαρμάνια τους, που τείνουν να εδραιωθούν ως «οινικές υπογραφές» του νησιού, όπως για παράδειγμα ερυθρά από Κοτσιφάλι-Μανδηλάρι, ροζέ από Κοτσιφάλι-Γκρενάς και λευκά από Βηλάνα-Βιδιανό. Η συνολική εικόνα τους δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη συνέχιση της ποιοτικής δυναμικής της Κρήτης ως οινοπαραγωγού περιοχής, μετά από τη ραγδαία βελτίωση των επιλογών σε αμπέλια, οινοποιεία και έμψυχο δυναμικό που έχει επιτελεσθεί τις τελευταίες δεκαετίες. 

Οι επισκέπτες στα ΟιΝοτικά 2017 βίωσαν όμως και άλλες οινικές και όχι μόνο εμπειρίες: 

· «Πλατεία Γευσιγνωσίας©», με 30 κρασιά από τις ποικιλίες βιδιανό και λιάτικο σε όλες τους τις εκφάνσεις. Εκεί τα κρασιά δοκιμάστηκαν χωρίς την παρουσία οινοποιών, σε ιδανικές συνθήκες, για συγκριτική ή όποια άλλη εκτίμηση, πράγμα που εκτιμήθηκε και βόλεψε ιδιαιτέρως επαγγελματίες και οινόφιλους.

· Εικονικές, ανά ώρα, επισκέψεις στον αμπελώνα της Κρήτης, αρχικά επί χάρτου και έπειτα στα σταντ των οινοποιών υπό την καθοδήγηση ειδικευμένης στο κρητικό κρασί οινοχόου ικανοποίησαν όσους δεν έχουν δει ζωντανά τον κρητικό αμπελώνα.

· Μοναδικά κοκτέιλ με βάση κρασιά από βιδιανό, λιάτικο και μοσχάτο Σπίνας, που σχεδίασε αποκλειστικά για τα ΟιΝοτικά ο βραβευμένος mixologist Στέφανος Δραγανιδάκης, από το μπαρ «The Trap». Τα κοκτέιλ ήταν: 1) το Βlossom Jar, με βιδιανό, Italicus Rosolio di Bergamotto, λεµονοθύµαρο, και εσπεριδοειδή, 2) το Cretan Secret, με μοσχάτο Σπίνας, Crème de pêche και Caol Ila whisky και 3) το Barrel Proof, με λιάτικο, Woodford bourbon και Tentura bitters.

Τέλος, κληρώσεις που επαναλαμβάνονταν συχνά πρόσφεραν σε τυχερούς επισκέπτες κρασιά φιάλης 1,5 λίτρου (magnum) από 12 οινοποιεία της Κρήτης, χαρίζοντας τους ένα κομμάτι του κρητικού αμπελώνα για το σπίτι τους.

Η εκδήλωση ΟιΝοτικά οργανώθηκε, όπως και πέρυσι, από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, για λογαριασμό του δικτύου Wines of Crete

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook