Η δημιουργία πέτρας στα νεφρά είναι συχνό φαινόμενο καθώς επηρεάζει περίπου το 15% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως.

Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, παρατηρείται όμως συχνότερα στα άτομα μεταξύ 40-50 ετών.

Η πάθηση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, αλλά και με έντονα συμπτώματα, όπως ισχυρούς πόνους, τους λεγόμενους κολικούς του νεφρού, μέχρι να αποβληθούν οι πέτρες ή η άμμος που έχει δημιουργηθεί στα νεφρά μέσω της διούρησης.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι πέτρες φράζουν το ουροποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως υδρονέφρωση και νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η στάση στον ύπνο πιθανότατα ευθύνεται για τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού μελέτησαν πάνω από 100 άτομα και τη θέση που λάμβαναν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Όπως παρατήρησαν, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων κοιμούνταν πάντα από την ίδια πλευρά και παρέμεναν στην ίδια θέση κατά το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του ύπνου τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην ίδια πλευρά σχηματιζόταν και πέτρα στο νεφρό. Αυτός είναι και ο λόγος που συμπεραίνουν ότι η θέση του ύπνου ευθύνεται για τη δημιουργία πέτρας στο νεφρό.

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι παραμένει άγνωστος ο μηχανισμός που οδηγεί σε αυτό. Πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γίνεται ομαλή ροή αίματος στην πλευρά που πιέζεται στη διάρκεια του ύπνου, με συνέπεια να ευνοείται η δημιουργία κρυστάλλων και πέτρας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπήρξαν και στο παρελθόν κλινικές μελέτες που είχαν μελετήσει τη σχέση μεταξύ του ύπνου και της εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, γι’ αυτό και συστήνουν να αλλάζουμε τακτικά πλευρές κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook