Την παράταση – ουσιαστικά – των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα για ένα ακόμη χρόνο αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Χανίων, «παρακάμπτοντας» την διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για μια απόφαση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, ειδικά εάν συνυπολογισθεί πως άλλα Νοσοκομεία, όπως του Ρεθύμνου, το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ, έχουν ήδη προκηρύξει και προχωρήσει στην διαδικασία προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας μέσω ΑΣΕΠ.

Υπενθυμίζεται πως το 2016  – καταργήθηκε το σύστημα καθαριότητας μέσω εργολαβιών – και με Νόμο, έγιναν προσλήψεις καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις έργου μέχρι 31/12/2017.  Ουσιαστικά επρόκειτο για συμβάσεις με καθαρίστριες που ήδη εργάζοντο για τον ανάδοχο εργολάβο.

Όμως ο Νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός και καταργήθηκε προκειμένου οι προσλήψεις να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και με την πρόβλεψη πως εκείνες που είχαν συνάψει συμβάσεις να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι 31/12/2017.

Εν όψει λοιπόν της λήξης των συμβάσεων, τα Νοσοκομεία και στην Κρήτη, ήδη από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο προχώρησαν στην διαδικασία προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ με συγκεκριμένα κριτήρια και όρους προκειμένου αυτές να είναι αδιάβλητες, αλλά και να έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Πρόκειται για 19 θέσεις στο Νοσοκομείο Ρεθύμνης, 61 θέσεις στο Βενιζέλειο και 110 θέσεις στο ΠΑΓΝΗ.

Όμως, εκτός της διαδικασίας αυτής έμεινε το Νοσοκομείο Χανίων στο οποίο υπηρετούν 71 καθαρίστριες  (στο Νοσοκομείο 51 και άλλες 20 στον ψυχιατρικό τομέα) με συμβάσεις που λήγουν στις 31/12/2017.

Και όχι μόνο, το Νοσοκομείο Χανίων δεν προκήρυξε θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, αλλά «εκμεταλλευόμενο» νέο Νόμο του 2017 αποφάσισε – ουσιαστικά – την παράταση των συμβάσεων των νυν εργαζομένων για έναν ακόμη χρόνο, όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.Μηνάς Βουλγαρίδης:

«Με νόμο που ψηφίστηκε το 2017, τα ίδια άτομα μπορούν να κάνουν νέα σύμβαση, όχι έργου, αλλά εργασίας η οποία θα λήξει στις 31/12/2018. Με απόφαση που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο Διοικητικό Συμβούλιο, προχωρούμε σε νέες συμβάσεις και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση έργου, θα μετατρέψουν την σύμβασή τους σε σύμβαση εργασίας και θα βρίσκονται στην υπηρεσία του Νοσοκομείου και των ψυχιατρικών δομών μέχρι τις 31/12/2018.»

Ερωτώμενος γιατί προτιμήθηκε αυτή η διαδικασία από τις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας μέσω ΑΣΕΠ, ο κ. Βουλγαρίδης απάντησε:

«Το προτιμήσαμε γιατί είναι μια διαδικασία που δεν είναι χρονοβόρα, είναι νόμιμη και επιπλέον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται πολλά χρόνια και έχουν την εμπειρία και την γνώση, θα συνεχίσουν και το Νοσοκομείο δεν θα έχει κενό.»

Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν ακολούθησαν και τα άλλα Νοσοκομεία αυτή την πρακτική και προτίμησαν την αδιάβλητη διαδικασία προσλήψεων με τα κριτήρια, τους όρους και τα μόρια του ΑΣΕΠ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook