Στα τέλη της εβδομάδας αναμένονται περισσότερες βροχές

Το οργανωμένο χαμηλό που βρίσκεται σχεδόν στάσιμο στα δυτικά της χώρας μας θα προκαλέσει πιθανά έντονα φαινόμενα στην ηπειρωτική χώρα και στην Πελοπόννησο αλλά φαίνεται να επηρεάζει πολύ πιο ήπια την Κρήτη, τουλάχιστον μέχρι την κίνηση του ανατολικότερα (μέχρι τα τέλη της εβδομάδας) όπου πιθανά μας επιφυλάσει περισσότερες βροχές.

Αναμενόμενη και σύμφωνα με όσα προβλέψαμε τις προηγούμενες ημέρες είναι η σημερινή εξέλιξη του καιρού. Οι σημαντικότερες βροχές σημειώνονται κυρίως σε δυτικές και νότιες περιοχές του νησιού ενώ ανατολικότερα τα φαινόμενα φαίνεται να είναι πιο εξασθενημένα. 

Με τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών αναμέναμε και άλλες σημαντικές βροχές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας,  αλλά τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων δίνουν μια πιο ήπια εικόνα εκδήλωσης φαινομένων για την Κρήτη,  με παροδικό χαρακτήρα και χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις. Μάλιστα περισσότερο ευνοούνται  οι περιοχές της νότιας Κρήτης όπου η εκδήλωση φαινομένων φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες.

Με τα νεότερα λοιπόν στοιχεία,  στην τρέχουσα εβδομάδα η Κρήτη θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το σχεδόν στάσιμο χαμηλό στα δυτικά της Ελλάδας με την τροφοδότηση ενός νοτίου ρεύματος. 

Ο καιρός στα βόρεια του νησιού θα έχει  διαστήματα καλοκαιρίας ενώ πρόσκαιρα θα αυξάνουν οι νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα για κάποιες ασθενείς παροδικές βροχές.  

Παρόμοιος θα είναι ο καιρός και στα νότια με τις πιθανότητες όμως για παροδικές βροχές να είναι μεγαλύτερες.  

Η τάση των ανέμων  θα είναι γενικά από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους όμως να φθάνει στα 3 έως  4 Μποφώρ.  

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε καλά για την εποχή επίπεδα, με την ελάχιστη τις νυκτερινές ώρες να κυμαίνατε στους  14°C, ενώ η μέγιστη θα φθάνει έως και τους 23°C στα δυτικά,  ενώ έως και τους 25°C θα φθάνει σε ανατολικές περιοχές της Κρήτης, ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα.

Οι αρχικές προβλέψεις δεν έδειχναν σημαντική μεταφορά σκόνης από τα νότια, λόγω της επικράτησης των νοτιάδων,  αλλά με τα νεότερα δεδομένα δείχνουν κάποια μεταφορά από αύριο Τρίτη η οποία θα πάρει τις υψηλότερες τιμές την Τετάρτη και στη συνέχεια θα υποχωρήσει. Πάντως τα όρια δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται η μετακίνηση του Χαμηλού ανατολικότερα. Στη φάση αυτή θα περιμένουμε πιθανά περισσότερες  βροχοπτώσεις  και στην Κρήτη.  Σε κάθε περίπτωση βέβαια συνιστούμε την καθημερινή ενημέρωση για τον καιρό,  σε τοπικό επίπεδο,  πάντα με τα νεότερα στοιχεία,  τα οποία έχουν και μεγαλύτερη προγνωστική αξία.

Μανώλης Λέκκας 
Μετεωρολόγος

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook