Καμία διάθεση συνεργασίας στο αίτημα των ελληνικών αρχών

Στην άρνηση της αμερικανικής Airbnb να παράσχει στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα σκοντάφτει η επιβολή φόρου στους ιδιοκτήτες που κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι εδώ και πέντε μήνες το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να έρθει σε επαφή και συνεννόηση με στελέχη της εταιρείας στην Καλιφόρνια ή και άλλων εταιρειών (Novasol κ.ά.), αυτά δεν έδειξαν καμία διάθεση συνεργασίας στο αίτημα των ελληνικών αρχών να καταχωρείται και ο ΑΦΜ σε κάθε εγγραφή ακινήτου που τίθεται προς ενοικίαση στην Ελλάδα προκειμένου να επιβληθούν οι φόροι που προβλέπει πλέον η νομοθεσία της χώρας μας.

Φόροι στον αέρα

Η ρύθμιση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb είχε ψηφιστεί πέρυσι και έβαζε κόφτη στα 12.000 ευρώ για τα έσοδα από τέτοιες δραστηριότητες για τους ιδιώτες, καθώς και όριο στις ημέρες που μπορούσε να ενοικιαστεί ένα τέτοιο ακίνητο κάθε χρόνο. Τα προβλεπόμενα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονταν σε 48 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά η είσπραξη μετατέθηκε για το 2018 και μετά γιατί με τον νόμο 4465/2017 η εφαρμογή της ρύθμισης ουσιαστικά ανεστάλη για μετά τη συμφωνία του Δημοσίου με τις πλατφόρμες ενοικίασης και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, διαδικασίες οι οποίες είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν ώστε να καταγραφεί το εισόδημα που θα πρέπει να φορολογηθεί.

Αλλα κόλπα

Το σύστημα τύπου Airbnb προβλέπει ότι για την ενοικίαση των καταλυμάτων η εταιρεία εισπράττει και αποδίδει στον ιδιοκτήτη τα μισθώματα, παρακρατώντας προμήθεια 3%.  Το ποσοστό είναι χαμηλό και η εταιρεία προσφέρει και ασφάλιση σε περίπτωση ζημιών ή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας. Ωστόσο, η προοπτική φορολόγησης με συντελεστές 15%-45% για τους ιδιοκτήτες φαίνεται ότι ωθεί κάποιους και σε άλλες μεθόδους συνεννόησης με τους πελάτες. Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο ακόμα και για φαινόμενα απευθείας συμφωνίας του πελάτη με τον ενοικιαστή μέσω Messenger ή τηλεφώνου, εκτός δηλαδή της πλατφόρμας ενοικίασης, και με πληρωμή στο χέρι κατά την άφιξη, προκειμένου να μην καταγραφεί ως έσοδο στα αρχεία της εταιρείας τα οποία ενδεχομένως να σταλούν κάποτε στην Εφορία.

Φιλοξενούν και δεν νοικιάζουν

Εκτός από τον στόχο είσπραξης, στις ελληνικές καλένδες μεταφέρεται και η ρύθμιση του άναρχου χώρου των τουριστικών μισθώσεων κατοικίας, η οποία έπρεπε να εφαρμοστεί από φέτος. Αποτέλεσμα είναι ακόμα και όσοι θέλουν νόμιμα να ενοικιάσουν το ακίνητό τους μέσω πλατφόρμας, να μην το αποτολμούν γιατί δεν ξέρουν πότε, εάν και πόσο θα φορολογηθούν. Την ίδια ώρα, οι τιμές των ενοικίων βρίσκονται σε άνοδο, ειδικά στις νέες κατοικίες, γεγονός που καταγράφεται ως μία από τις παρενέργειες της Airbnb.  

Το φαινόμενο Airbnb, η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων που δημιούργησαν τον Αύγουστο του 2008 τρεις φοιτητές στον Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, έχει αλλάξει άρδην τον χάρτη της αγοράς των ακινήτων: έχει κατακτήσει τον χώρο της μισθωμένης κατοικίας και έχει προκαλέσει φρενίτιδα αλλά και έντονο πονοκέφαλο στην τουριστική αγορά. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, ευθύνεται και για αρκετές δυσλειτουργίες, με αποκορύφωμα την εξεύρεση κατοικίας προς αστική μίσθωση, η οποία στο κέντρο της Αθήνας είναι είδος προς εξαφάνιση. Καθώς λοιπόν ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε άτυπα ξενοδοχεία, όσοι αναζητούν σπίτι σε συνοικίες του κέντρου -Κουκάκι, Πετράλωνα, Φιλοπάππου, Μακρυγιάννη ή ακόμη και στα Εξάρχεια- διαπιστώνουν ότι τα ενοικιαστήρια είναι ελάχιστα, τα ενοίκια υψηλά και η ποιότητα των διαμερισμάτων χαμηλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook