Με την εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΜ, ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. 

«Όποιος ξεχνά την Ιστορία είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει», υπενθύμισε ο Φιλόλογος– Συγγραφέας Χαράλαμπος Γ. Μελισσάρης στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του « Κι όμως ….! Οι παράλληλες τέμνονται…» που αναφέρεται στην Καταστροφή της Σμύρνης και παρουσιάστηκε στα Χανιά.

Με την εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΜ, ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων “Αγ. Πολύκαρπος” με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος

Το μυθιστόρημα παρουσίασε η Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος της ΙΛΑΕΚ κα Αρχόντισσα Ναναδάκη – Παπαδερού, ο οποίο έκανε λόγο για ένα διαφορετικό βιβλίο για την Μικρασιατική Καταστροφή καθώς σε αυτό « διηγούνται την Ιστορία οι απόγονοι των παθόντων της εποχής εκείνης. Οι ιστορίες αυτές έχουν πολύ πόνο, πολύ πίκρα, πολύ δυστυχία. Ωστόσο το βιβλίο είναι τόσο καλογραμμένο που συνεχώς θες να διαβάζεις για να δεις τι θα γίνει παρακάτω στη συνέχεια».

Όπως ανέφερε η κα Ναναδάκη- Παπαδερού, οι αναγνώστες που είναι νεότεροι σε ηλικία, μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου μαθαίνουν: « γιατί χάθηκε η Μικρασία, για τις αγριότητες των Τούρκων και συγκεκριμένα στην αγριότητα που έδειξαν οι Τσέτες που έσφαζαν και κατακρεουργούσαν ακόμη και μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Μια αγριότητα που κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί. Εκείνο όμως που θαυμάζεις είναι οι αντοχές των παθόντων Μικρασιατών, πόσο πάλεψαν, πώς αντιμετώπισαν αυτήν την κατάσταση και πως προχώρησαν την ζωή τους δημιουργώντας και καταφέρνοντας τόσα πράγματα με την απίστευτη δύναμη της θέλησης τους. Από το μηδέν, κυριολεκτικά, έφτασαν σε ένα σημείο θαυμαστό. Θα θελα αυτό το βιβλίο να το διάβαζαν οι νέοι ώστε να μην απογοητεύονται με την πρώτη ατυχία. Να ξέρουν πως εάν παλέψεις, θα τα καταφέρεις».
Συντονίστριες της εκδήλωσης ήταν οι: Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη Πρόεδρος Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων « Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ», Μαρία Τζανακάκη – Μελισσάρη Ιατρός, Περιφερειακή Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάϊμερ & Συναφών Διαταραχών. Ανάγνωση κειμένων : Ρόζα Μοτάκη, Δικηγόρο. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από Μέλη της Χορωδίας της Αδελφότητας Μικρασιατών.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook