Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική αφήνουν πίσω τους νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές αλλά παράλληλα έρχονται να μας θυμίσουν όλες εκείνες τις φορές σε πρόσφατο και μη παρελθόν που η Αττική θρήνησε δεκάδες θύματα εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όλες σημειώθηκαν τον μήνα Νοέμβριο- με εξαίρεση μία που ξέσπασε τέλη Οκτωβρίου- κάτι που επισήμανε και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος εξηγώντας μάλιστα πως τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι συνηθισμένα τον μήνα αυτό καθώς είναι από τους πιο βροχερούς του χρόνου. Βέβαια όπως επισήμανε κάποια χαρακτηριστικά αυτών των φαινόμενων, όπως η ένταση μας επιτρέπει να συνδέσουμε τα φαινόμενα αυτά με την κλιματική αλλαγή.

  • 14η Νοεμβρίου 1895, 61 θύματα. Η ισχυρή καταιγίδα που διήρκησε κατά τόπους έως και 24 ώρες σε Αθήνα και Πειραιά στοίχισαν τη τη ζωή του 21 και 40 ανθρώπους. Στο Νέο Φάληρο το ύψος του νερού ξεπέρασε το 1μ ενώ ο Κηφισός φούσκωσε επικίνδυνα. Στην πρωτεύουσα πολλοί δρόμοι καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ οι περισσότεροι ήταν αδιάβατοι. Στον δε Πειραιά κατέπεσαν 450 σπίτια ενώ επί δύο ημέρες η πόλη φωτιζόταν με τη βοήθεια των πλοίων.

  • 23 Νοεμβρίου 1925, οκτώ νεκροί. Αθήνα και Πειραιά βρίσκονται ξανά στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Στην πρωτεύουσα κατέρρευσαν 127 σπίτια συνολικά σε διάφορους οικισμούς αν και η βροχή κράτησε για τέσσερις μόλις ώρες. Στον Πειραιά τα φαινόμενα ήταν επίσης ακραία και η πόλη σαρωνόταν για ώρες ακραία από θυελλώδεις ανέμους.

  • 22 Νοεμβρίου 1934, έξι νεκροί. Μια ισχυρή καταιγίδα διάρκειας έξι ωρών πλήττει με σφοδρότητα Κοκκινιά, Νέο Φάληρο, Μοσχάτο, Άγιος Ιωάννης, Γλυκά Νερά και φυσικά ο Κηφισός υπερχειλίζει. Σπίτια και καταστήματα καταστρέφονται, κόβονται οι συγκοινωνίες ενώ τα νερά στο Νέο Φάληρο έφτασαν ξανά το 1μ στο Μοσχάτο ακόμη και τα 2μ.

  • 6 Νοεμβρίου 1961, 43 νεκροί. Έχει χαρακτηριστεί ως η «μητέρα των καταιγίδων» με το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού να πέφτει επί 10 συνεχόμενες ώρες. Ο Κηφισός φούσκωσε ξανά και στην οδό Πειραιώς το ύψος του νερού έφτασε τα 2μ ενώ 400 σπίτια κατέρρευσαν. Εκατοντάδες οι οικογένειες που έμειναν άστεγες ενώ περισσότερa από 4.000 σπίτια πλημμύρισαν.

  • 2 Νοεμβρίου 1977, 37 νεκροί. Βροχόπτωση μεγάλης έντασης επί μιάμιση ώρα πλήττει το κέντρο της Αθήνας αλλά και πολλές περιοχές στον Πειραιά που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πλημμύρισαν περισσότερα από 1.900 υπόγεια, σπίτια και καταστήματα, 172 οχήματα παρασύρθηκαν ενώ οι καταστροφές στους δρόμους ήταν τεράστιες.

  • 21-22 Οκτωβρίου 1994, 17 νεκροί. Η δυνατή βροχόπτωση προκάλεσε υπερχείλιση του Ποδονίφτη και ολόκληρες συνοικίες και οι δρόμοι σε πολλές συνοικίες κυρίως σε Νέα Ιωνία, Περισσό, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια μετατρέπονται σε ορμητικά ρέματα. Τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό υφίστανται σοβαρές ζημίες και η λάσπη κατέστρεψε μέρος των αρχείων του κόμματος στο υπόγειο του κτιρίου, αλλά και τις εγκαταστάσεις του «902» και της Τυποεκδοτικής. Καταστροφές και σε εκατοντάδες αυτοκίνητα, σπίτια και καταστήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook