Αναβολή μιας εβδομάδας για την κατεδάφιση του γνωστού καφε – μπαρ Bamboo και της ταβέρνα Salavantes – Εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα για να “σώσουν” τις δύο επιχειρήσεις – “Από εδώ δεν το κουνάμε, θέλετε να μας σκοτώσετε, σκοτώστε μας”

Τελευταία ενημέρωση 14.52

Αναβολή για μια εβδομάδα πήρε η κατεδάφιση του γνωστού μπαρ Bamboo και της ταβέρνας Salavantes στα Χανιά ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ αστυνομίας, εισαγγελίας και υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και υπό το βάρος των συγκεντρωμένων εργαζομένων και κατοίκων, έξω από τις δύο επιχειρήσεις.

Η επιχείρηση κατεδάφισης του γνωστού μπαρ και της ταβέρνας που βρίσκονται στο Καλαμάκι, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου καθώς η έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε σήμερα στο σημείο, δημιουργούσε αμφιβολίες για το αν τα συνεργεία μπορούσαν με ασφάλεια να υλοποιήσουν το πρωτόκολλο κατεδάφισης ενώ η αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των εργαζομένων του συνεργείου.

Νωρίτερα…

Έντονες διαμαρτυρίες και αναστάτωση επικράτησε από το πρωί στο Καλαμάκι έξω από το γνωστό καφέ μπαρ Bamboo και την ταβέρνα Salavantes στο Καλαμάκι, για τα οποία υπάρχει απόφαση με πρωτόκολλο κατεδάφισης της κτηματικής υπηρεσίας.

Ιδιοκτήτες της επιχείρησης και εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί οτι συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναμένονταν περίπου στις 10.00 να επιχειρήσουν να γκρεμίσουν τα δυο κτίσματα καθώς μετά από καταγγελία κατοίκου, κινήθηκαν διαδικασίες και εκδόθηκε απόφαση με πρωτόκολλο κατεδάφισης από την κτηματική υπηρεσία.

Από το πρωί έξω από τις δύο επιχειρήσεις, κάτοικοι της περιοχής παρέα με εργαζόμενους των επιχειρήσεων έφτιαξαν μια ανθρώπινη ασπίδα μπροστά από τα δύο καταστήματα, και περίμεναν τα συνεργεία κατεδάφισης. 

“Από εδώ δεν το κουνάμε, θέλετε να μας σκοτώσετε, σκοτώστε μας”

Με αυτή τη φράση το συγκεντρωμένο πλήθος “υποδέχτηκε” λίγο πριν τις 11 το πρωί, τους υπαλληλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης δηλώνοντας με κάθε τρόπο οτι δεν πρόκειται να αφήσουν να υλοποιηθεί η κατεδάφιση.

Ο αδελφός του ιδιοκτήτη Γιώργος Σαλαβεντάκης, τόνισε στους υπαλλήλους οτι στην επιχείρηση δουλεύουν 70 άτομα που θα μείνουν στο δρόμο αν προχωρήσουν τα συνεργεία στην κατεδάφιση ενώ επεσήμανε οτι από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν χιλιάδες καταστήματα στον αιγιαλό και αναρωτήθηκε γιατί, σε μια τέτοια περίοδο  κρίσης κάποιοι φαίνεται να στοχοποιούν την επιχείρησή του.

“Δεν είμαστε κανίβαλοι. Εδώ δουλεύουν 70 άτομα, εδώ τρώνε φαγητό 200 ανθρώποι,  το μαγαζί δεν γίνεται να το ρίξετε, φέρτε όλους τους εισαγγελείς και όλη την αστυνομική δύναμη. Από εδώ μέχρι τον Έβρο  υπάρχουν τόσες χιλιάδες μαγαζιά. Αν μου υπογράψουν ότι θα τα ρίξουν όλα στην Κρήτη, τότε εγώ θα φύγω”

Δείτε το βίντεο με το διάλογο και την αναστάτωση που επικράτησε οταν στο σημείο έφτασαν οι υπάλληλοι της ΑΔ

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο Flashnews.gr η πλευρά των ιδιοκτητών, η διαδικασία για την έκδοση πρωτοκόλου κατεδάφισης ενεργοποιήθηκε μετά από καταγγελία περίοικου ενώ μετά από διοικητικά δικαστήρια αποφασίστηκε η κατεδάφιση επειδή τα κτίσματα βρίσκονται πάνω στον αιγιαλό. Από την πλευρά των ιδιοκτητών ζητήθηκε χρόνος για να μπορέσουν να διευθετήσουν το ζήτημα όμως χρόνος δεν τους δόθηκε ενώ φαίνεται οτι με την υπάρχουσα  νομοθεσία στην ουσία “τα χέρια τους είναι δεμένα”. 

Τα καταστήματα λειτουργούν εκεί από το 1913 ενώ χωρίς λογική όπως σημειώνουν υπάγονται στο νέο αιγιαλό. Οι ιδιοκτήτες ζητούν να γίνει νέα οριοθέτηση αιγιαλού καθώς με το υπάρχον καθεστώς, στους περισσότερους που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα παραλιακά της περιοχής επικρεμάται απόφαση κατεδάφισης. Αν γίνουν καταγγελίες θα πρέπει να γκρεμιστούν δεκάδες κτίσματα. Είναι αναγκαίο, όπως υποστηρίζει να γίνει αλλαγή οριοθέτησης του αιγιαλού.

.

 
 

 

 

Οι δυο επιχειρήσεις από κοινού απασχολούν περίπου 60 άτομα τα οποία αναμένεται να βγουν στον δρόμο, οι οποίοι βρίσκονται αυτή την ώρα έξω από τα καταστήματα αντιδρώντας στην απόφαση που θα τους στοιχίσει τη δουλειά τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook