Μετά από μακρά περίοδο αποθεραπείας και φροντίδας, η χελώνα είναι σήμερα υγιής, ζωηρή και μαρκαρισμένη, ώστε  να ταξιδέψει με ασφάλεια ξανά στο φυσικό της περιβάλλον, τη θάλασσα.

Aπελευθέρωση μιας ακόμη Θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου και ώρα 12:00π.μ. (καιρού επιτρέποντος) στην παραλία που βρίσκεται μπροστά από το Eνυδρείο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου.

Η χελώνα βρέθηκε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς του τρέχοντος έτους στην παραλία της Αμμουδάρας του Νομού Ηρακλείου. Μεταφέρθηκε στο τμήμα Ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης αδύναμη και τραυματισμένη πιθανώς από κατάποση αγκιστριού. Αφού της παρασχέθηκε η θεραπεία ενδυνάμωσης από το έμπειρο προσωπικό του τμήματος Ενυδρειολογίας, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Μετά από μακρά περίοδο (11 μήνες) αποθεραπείας και φροντίδας, η χελώνα είναι σήμερα υγιής, ζωηρή και μαρκαρισμένη, ώστε  να ταξιδέψει με ασφάλεια ξανά στο φυσικό της περιβάλλον, τη θάλασσα.

Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και του Ενυδρείου Κρήτης δραστηριοποιούνται καθημερινά στην κατεύθυνση της προστασίας της θαλάσσιας ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουν και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως αυτό της χελώνας Caretta caretta που αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση.