Ένα πρώτο αεροσκάφος με ιατρικό υλικό που εστάλη από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Καΐρου, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση αρωγής, η οποία εξέφρασε παράλληλα τη λύπη της που σε ορισμένες περιπτώσεις παρεμποδίστηκε η πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού στους τραυματίες. «Το φορτίο περιλαμβάνει ιατρικό υλικό για την παροχή πρώτων βοηθειών για 2.000 τραυματίες και χειρουργικό εξοπλισμό και αναλώσιμα για 1.000 βαριά τραυματίες». «Έχουμε την πρόθεση να στείλουμε περισσότερο ιατρικό υλικό τις προσεχείς ημέρες» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στο Κάιρο, Ερικ Μάρκλεϊ.

Η βοήθεια αυτή διανέμεται μέσω της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου και του υπουργείου Υγείας. Εννιακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν και εννέα σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στις συγκρούσεις, διευκρινίζει η ΔΕΕΣ επικαλούμενη στοιχεία του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ιατρικό προσωπικό εμποδίστηκε να προσεγγίσει τους τραυματίες. Το προσωπικό υγείας και τα ασθενοφόρα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευχέρεια, όπως και οι τραυματίες και άλλα πρόσωπα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας». Ο αξιωματούχος της ΔΕΕΣ είπε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» οι «αρχές, οι διαδηλωτές και όσοι εμπλέκονται (στις συγκρούσεις) να επιδεικνύουν σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή».

Η ΔΕΕΣ αναφέρει επίσης ότι προσέφερε μια υποστήριξη στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο που επιτρέπει τη σύσταση «προσωρινής υπηρεσίας στο διεθνή χώρο του αεροδρομίου του Καΐρου όπου εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι τις τελευταίες ημέρες». Εκεί, οι ταξιδιώτες μπορούν να τηλεφωνούν δωρεάν στις οικογένειές τους, να λαμβάνουν τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

(ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook