Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα Χανιά αναμένεται να εορτάσουν με λαμπρότητα την πολιούχο της πόλης, Θεοτόκο.

Τα Χανιά αύριο εορτάζουν διπλά, πανηγυρίζοντας τα Εισόδια της Θεοτόκου και τιμώντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Όπως κάθε χρόνο πλήθος πιστών αναμένεται να συρρεύσει στη Μητρόπολη των Χανίων για να προσκηνύσει τη χάρη της και στη συνέχεια να ακολουθήσει τη λιτανεία της εικόνας στους δρόμους της πόλης.

Οι εορταστικές εκδηλωσεις θα συνεχιστούν με την απόδοση φόρου τιμής στις ένοπλες δυνάμεις και στους πεσόντες κατά το καθήκον με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Πόλης. 

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα με μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και στην Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, με συναυλία και ομιλίες, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος των αυριανών εκδηλώσεων η αντιδήμαρχος Χανίων, Βαρβάρα Περράκη ανέφερε:

“Η Παναγιά η πλατυτέρα, η σπλαχνική, η αιώνια και εμβληματική και θεία μάνα που την παρακαλάμε να μην μας αφήνει ανυπεράσπιστους γιορτάζει αύριο και μαζί της τα Χανιά πανηγυρίζουν υπό τη σκέπη της. Η Παναγιά με τα τόσα επίθετα που δηλώνουν τη σχέση μας μαζί της και τις ιδιότητές της, είναι ο αποδέκτης μιας καθολικής καταφυγής για τον παράξενο και δύσκολο βίο μας. Μαζί αύριο τιμάμε όπως κάθε χρόνο τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, μέρες μνήμης για όσους θυσιάστηκαν στο όνομα μιας πατρίδας με περιπετειώδη βίο, γιατί πίστεψαν στην υπέρτατη αξία της εθνικής ελευθερίας. Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξασφαλίζουν με την παρουσία τους την εθνική ασφάλεια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα εδώ στη δύσκολη γεωπολιτική θέση που κατά καιρούς απειλείται ή αμφισβητείται. Σε μια όμορφη και παράξενη πατρίδα με υψηλές απαιτήσεις είναι καλό να ξανασυναντιώμαστε με τον δικό μας τρόπο με αξίες ακατάβλητες χρόνων.”

Από την πλευρά του ο Ειδικός Συνεργάτης Π.Ε. Χανίων, Σήφης Μαρκάκης απηύθυνε κάλεσμα στους Χανιώτες να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

“Καλούμε όλους τους Χανιώτες να εορτάσουν την Παναγία και να τιμήσουν με την παρουσία τους τις ένοπλες δυνάμεις για το έργο που προσφέρουν για την άμυνα της χώρας. Να αναφέρουμε ότι το απόγευμα η μουσική εκδήλωση θα περιλαμβάνει κρητική μουσική από τον Σταύρο Ψαρουδάκη και τους συνεργάτες του και ελληνικές μουσικές μελωδίες από την μπάντα της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο κ. Ελευθέριος Ξαγοράκης εκ μέρους της ΙΜΚΑ δήλωσε:

“Η ΙΜΚΑ και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Δαμασκηνός καλούν στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή της πόλης και μητροπόλεώς μας. Σήμερα στις 18.00 το απόγευμα θα τελεστεί ο εόριος εσπερινός με την παρουσία του καλεσμένου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κκ Ανθίμου. Αύριο Τρίτη στις 7.15 το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία.”

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

06.30-10.30 Όρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

08.30 Επίσημη έπαρση της σημαίας στο φρούριο Φιρκά             

10.45 Λιτάνευση της  Θαυματουργής  Εικόνας της Θεοτόκου
Διαδρομή Λιτανείας: Αναχώρηση από τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων, Χάληδων, Πλατεία 1866, Λεωφ. Κυδωνίας (Ακολουθία της αρτοκλασίας έμπροσθεν του Δημαρχείου), Ν. Πλαστήρα, Πλατεία Αγοράς (Δέηση), Πλατεία Μαρκοπούλου, Τσουδερών, Ποττιέ, Καραολή Δημητρίου και Χάληδων γωνία (Δέηση), επιστροφή στον Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων.

11.45 Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων – Ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Μετά την Δοξολογία ακολουθεί: 
12:15 Επιμνημόσυνη Δέηση  στο Ηρώο της Πόλης (Πάρκο Ειρήνης & Φιλίας)
• Κατάθεση στεφάνων
• Ενός λεπτού σιγή
• Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

19:00 Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και στην Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, με συναυλία και ομιλίες, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook