Από την έναρξη της κρίσης ήταν σαφές πως εκτός του ιδιωτικού τομέα, το βάρος της κρίσης που αναλογεί στις δημόσιες δαπάνες θα το πλήρωναν οι συνταξιούχοι. Ο εξωφρενικά μεγάλος αριθμός τους (που ακόμα και σήμερα αυξάνει λόγο των… κεκτημένων), καθώς και η εκ φύσεως αδυναμία αντίδρασης τους το δικαιολογούσαν απ όλες τις απόψεις.

Με αλλεπάλληλες μειώσεις σε συντάξεις, δώρα και επιδόματα κατάντησαν τα εισοδήματα των συνταξιούχων σκιές του παρελθόντος και τους ίδιους σε δυστυχείς, ανήμπορους και θυμωμένους. Ο συνδυασμός της ανημπόρια τους με την θέληση να εκδικηθούν όσους θεωρούσαν πως πρόδωσαν τα όνειρα τους για ανέφελη περίοδο συνταξιοδότησης, έσπρωξαν τους συνταξιούχους στην αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα. Βλέπετε στην απόγνωση τους πιθανότατα θεωρούσαν πως δεν είχαν και πολλά να χάσουν γυρνώντας την πλάτη και ρίχνοντας το ανάθεμα σε όσους για σαράντα χρόνια αποθέωναν. 

Το χειρότερο όλων είναι πως μερικοί φίλτατοι και συμπαθείς κατά τα άλλα απόμαχοι της ζωής, στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη των εισοδημάτων τους από τους παρ’ ολίγο σωτήρες τους δείχνουν να πιστεύουν πως υπεύθυνοι για τα δικά τους πάθη είναι οι ανά την Ελλάδα φοροδιαφεύγοντες. Ίσως ενδόμυχα να πιστεύουν πως η μείωση της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει σε επάνοδο των συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα. Φευ, στην Ελλάδα σήμερα φόρους πληρώνουν όσοι περπατούν, αναπνέουν ή είναι ακίνητοι, απλά στους ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να αποκρύβουν τα εισοδήματα τους, το κράτος τους φορολογεί σχεδόν το σύνολο των εισοδημάτων που δηλώνουν. Μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας, επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και όλα όσα οι εγκέφαλοι που μας κυβερνούν εφευρίσκουν για μας ξεζουμίσουν, είναι δύσκολο να πούμε πως μία συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών ευθύνεται για τα μειωμένα έσοδα του κράτους. Όπως έχει κατ επανάληψη αναφερθεί τα ποσά που αντέχει να πληρώνει ο προϋπολογισμός στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι δεδομένα, όσοι περισσότεροι είναι οι δικαιούχοι, τόσο λιγότερα τα εισοδήματα που τους αναλογούν. 

Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσουν από το 2019. Η μέση μείωση που θα δουν οι συνταξιούχοι τον Ιανουάριο του 2019 θα φτάνει το 14%, θα χάσουν δηλαδή πάνω από μία σύνταξη το χρόνο. Η μείωση αυτή θα προστεθεί στις φετινές απώλειες του ΕΚΑΣ, της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, του επιδόματος θέρμανσης, της αλλαγής στον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου. Το επόμενο έτος, το 2020, θα προστεθεί στις απώλειες και η μείωση του αφορολόγητου, η οποία για τη μέση σύνταξη των 865 € θα σημάνει την απώλεια ακόμα μίας σύνταξης το χρόνο. Αυτά είναι τα καλά νέα, γιατί όπως ήδη αναφέρθηκε η συνεισφορά του προϋπολογισμού στο σύστημα είναι σταθερή. Αν ακόμα και μετά από την τριπλή αυτή μείωση των συντάξεων υπάρχει πρόβλημα οι μειώσεις είναι μονόδρομος… Η συνέχεια αύριο.     

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations Gen.Edu.Gr  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook