Κλείνουν τα καταστήματα του και ζητούν από τον ιδιοκτήτη τα έξοδα κατεδάφισης – Ο ίδιος κατεδαφίζει μόνος του το μαγαζί για να γλυτώσει τα έξοδα κατεδάφισης αλλά δεν τον αφήνουν – Μια παράλογη ιστορία πίσω από το κλείσιμο δυο ιστορικών καταστημάτων που θα αφήσει δεκάδες οικογένειες στο δρόμο – Δείτε επίσης εδώ, για νεότερες εξελίξεις

Το ιστορικό κατάστημα Bamboo και η ταβέρνα Salavantes οδηγούνται οριστικά σε κατεδάφιση καθώς ενεργοποιήθηκε μετά από καταγγελίες περίοικου και απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το σχετικό πρωτόκολλο κατεδάφισης. Την περασμένη εβδομάδα μετά από αντιδράσεις εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, η κατεδάφιση αναβλήθηκε για αύριο Πέμπτη 23/11 και στο μεσοδιάστημα αυτό ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων πληροφορήθηκε οτι όλα τα έξοδα κατεδάφισης, που ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ θα τα επωμιστεί ο ίδιος. Και από εδώ αρχίζει μια ιστορία που μεταξύ άλλων οδηγεί οριστικα στο κλείσιμο των καταστημάτων, με τον χειρότερο και πιο επώδυνο τρόπο.

Το κατεδαφίζει ο ίδιος αλλά δεν τον αφήνουν και τον βάζουν να πληρώσει τα έξοδα κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Από την περασμένη εβδομάδα λοιπόν ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου επώδυνο για τον ίδιο, οχι για να αλλάξει την απόφαση κατεδάφισης – αυτή έιναι μια αμετάκλητη πραγματικότητα –  αλλά για να του δοθεί το δικαίωμα να το κατεδαφίσει ο ίδιος και να γλυτώσει τα υπέρογκα έξοδα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Υπέβαλλε εν ολίγοις αίτημα, να προχωρήσει ο ίδιος στην κατεδάφιση των καταστημάτων του, που υπάρχουν εκεί από το 1913 και με κόπο λειτουργεί τόσα χρόνια, προκειμένου να γλυτώσει την πληρωμή των συνεργείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που του δίνει ο νόμος και ο ίδιος πήρε αυτήν την σκληρή απόφαση, προχωρώντας μάλιστα αυτήν την εβδομάδα, στην κατεδάφιση τμήματος του καταστηματος Bamboo, με δικά του έξοδα.

Όμως παρά την έγκαιρη υποβολή της αίτησης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έκανε δεκτό το αίτημά του και ο ιδιοκτήτης που εδώ και μια εβδομάδα βιώνει έναν προσωπικό Γολγοθά, ήρθε αντιμέτωπος με τον παραλογισμό του δημοσίου και όπως καταγγέλει με τις μεθοδεύσεις κάποιων που θέλουν να τον “γονατίσουν”, βάζοντάς τον στο στόχαστρο.

Όπως είπε στο Flashnews.gr, εκτός του ότι κλείνουν τα καταστήματά του και ο ίδιος καταστρέφεται ενώ δεκάδες οικογένειες μένουν στο δρόμο, θα πρέπει να πληρώσει κιόλας ενώ οι αρχές του αρνούνται ακόμα και σήμερα διορία 10 ημερών για να ολοκληρώσει την κατεδάφιση μόνος του και να γλυτώσει, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, τα υψηλά έξοδα κατεδάφισης που θα επωμιστεί σε περίπτωση που αυτή γίνει με συνεργεία που έρχονται από το Ηράκλειο.

Η ιστορία, όπως μας την αφηγήθηκε η πλευρά της ιδιοκτησίας έχει ως εξής:

Μου ρίχνετε τα μαγαζιά, με καταστρέφετε πρέπει να σας πληρώσω κιόλας. Ζητώ να ρίξω το μαγαζί με δικά μου έξοδα γιατί αδυνατώ να σας πληρώσω. Δώστε μου κάποιες ημέρες να ρίξω το μαγαζί εγώ.

“Αύριο λήγει η προθεσμία από την τελευταία ειδοποίηση που πήραμε για την κατεδάφιση των δύο καταστημάτων που έχουμε στο Καλαμάκι. Κάναμε ένα αίτημα νωρίτερα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής  στη διεύθυνση τεχνικού ελέγχου να κατεδαφίσουμε τα μαγαζιά με δικά μας έξοδα γιατί όπως καταλαβαίνετε τα λεφτά που ζητάνε για να κατεδαφίσουν τα μαγαζιά είναι πάρα πολλά. Για να μας ρίξουν τα μαγαζιά μας ζητάνε να πληρώσουμε τα έξοδα κατεδάφισης. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο. Μόνο που ήρθαν την περασμένη εβδομάδα και τελικά δεν έγινε η διαδικασία μας χρεώσαν με τα έξοδα μεταφοράς, περίπου 4000″. Το ακριβές ποσό δεν το γνωρίζω, γνωρίζω όμως οτι για την όλη διαδικασία κατεδάφισης, όλα τα έξοδα θα τα επωμιστούμε εμείς, όπως ορίζει το πρωτόκολλο κατεδάφισης”

Δηλαδή η επιχείρηση, όπως σημείωσε ο ιδιοκτήτης, χρεώθηκε για τα έξοδα του εργολάβου και του συνεργείου που εστάλη από το Ηράκλειο στα Χανιά προκειμένου να πραγματοποιήσει την κατεδάφιση, η οποία και αναβλήθηκε λόγω της αντίδρασης των εργαζομένων των δύο καταστημάτων αλλά και κατοίκων της περιοχής. 

Έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό στον εργολάβο να έρθει αύριο ενώ λίγες ώρες πριν του είχαν πει οτι η κατεδάφιση αναβάλλεται για να την πραγματοποιήσουμε εμείς με δικά μας έξοδα

Δεν του δίνουν ούτε διορία να κατεδαφίσει μόνος του τους κόπους μια ζωής. 

“Πριν 4 ημέρες έκανα μια αίτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, στη διεύθυνση τεχνικού ελέγχου, οτι επιθυμώ, βάση δικαιώματος που μου δίνει ο νόμος, να κατεδαφίσω εγώ τα καταστήματα με δικά μου έξοδα, για να γλιτώσω τα έξοδα της κατεδάφισης.

Σήμερα έστειλαν ενα συνεργείο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είδαν οτι είχα ξεκινήσει τη διαδικασία κατεδάφισης (πέργκολες κτλ), χωρίς στο μεσοδιάστημα να έχω λάβει μια απάντηση και σαν ένδειξη καλής θέλησης, και μου είπαν οτι εντάξει θα προσπαθήσουμε να πάρετε 10 ημέρες να ρίξετε το μαγαζί μόνο σας.

Το συνεργείο επέστρεψε στο Ηράκλειο και εν συνεχεία έλαβα αρνητική απάντηση ως προς το αίτημά μου. Αμέσως πήρα την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κας Μαρίας Κοζυράκη, διαμαρτυρόμενος για την μη αποδοχή του αιτήματός μου, ρωτώντας για ποιο λόγο δεν έγινε δεκτό. 

Μου ρίχνετε τα μαγαζιά με καταστρέφετε πρέπει να σας πληρώσω κιόλας. Ζητώ να ρίξω το μαγαζί με δικά μου έξοδα γιατί αδυνατώ να σας πληρώσω. Δώστε μου κάποιιες ημέρες να ρίξω το μαγαζί εδώ.  Μου απάντησε οτι το αίτημα δεν γίνεται δεκτό.

Καταγγελία ιδιοκτήτη: Κάποιοι υποκινούν διαδικασίες, υποψιάζομαι οτι με έχουν στοχοποιήσει

Ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων, καταγγέλει στο Flashnews.gr οτι από την πλευρά των αρχών υπήρχε μια ύποπτη διγλωσσία για την υπόθεση κατεδάφισης, καθώς την μια του έλεγαν οτι το αίτημα έγινε δεκτό και οτι η κατεδάφιση αναβάλλεται από την υπηρεσία ενώ την άλλη έβαζαν το μαχαίρι στο λαιμό στον εργολάβο να προχωρήσει στη διαδικασία.

Όπως καταγγέλλει

“Σε επικοινωνία που είχα σήμερα το μεσημέρι στις 12 με τον εργολάβο, ο οποίος έρχεται από το Ηράκλειο, μας είπε οτι η κατεδάφιση αναβάλλεται γιατί το οίκημα θα πέσει με δικά μας έξοδα και λίγες ώρες αργότερα, στις 15:00 με ενημέρωσε οτι τον πήραν τηλέφωνο οτι του έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, να γίνει οπωσδήποτε η κατεδάφιση από το συνεργείο του την Πέμπτη.

Τι άλλαξε διερωτάται, καταγγέλοντας οτι κάποιοι φαίνεται να τον έχουν βάλει στο στόχαστρο.

“Είμαι σίγουρος οτι κάποιος με έχει στοχοποιήσει, δεν έχω αποδείξεις αλλά νομίζω οτι κάποιοι παρακινούν καταστάσεις και με έχουν βάλει στο στόχαστρο. Είναι μεγάλη αδικία να πέσουν τα μαγαζιά παρόλα αυτά δεχτήκαμε να το κάνουμε μόνοι μας σε κάτι που είναι τελείως εξωφρενικό. Θα ρίξουνε τα μαγαζιά μας θα πρέπει να τους πληρώσουμε και από πάνω. Αυτό είναι γελοίο, παίζουμε το θέατρο του παραλόγου”

Διγλωσσια καταγγέλει όμως και από την πλευρά της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καθώς όπως σημειώνει από τη μια ισχυρίζονταν ότι δεν έχει λάβει κανένα άιτημα από την επιχείρηση από την άλλη η υπηρεσία έστειλε συνεργείο για να ελέγξει σε ποιο στάδιο κατεδάφισης βρίσκεται και αφού έκρινε οτι δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά, απέρριψε το αιτήμά του.

“Στην αρχή μου είπε οτι δεν έχει δει καμία αίτηση δικιά μου από το αρμόδιο αρχείο ενώ μετά μου απάντησε οτι δεν έχουμε κάνει πολύ δουλειά, μόνο ένα 20% και για αυτό θα προχωρήσει κανονικά η κατεδάφιση από την υπηρεσία.

Πως είναι δυνατό να μην έκανα αίτηση εγώ και σήμερα να έρθει συνεργείο να ελέγξει αν εγώ προχωράω”, αναρωτιέται καθώς το συνεργείο ήρθε σήμερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Φάσκει και αντιφάσκει. Εγώ προσωπικά δεν την γνωρίζω οπότε δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί της όμως τη μια μου λέει οτι δεν έχει λάβει ηλεκτρονική αίτηση μέσω του αρμόδιου γραφείου που πρέπει να της το παραδόσει ενώ από την άλλη ισχυρίζεται οτι το συνεργείο είδε οτι έχουμε προχωρήσει μόνο στο 20% της κατεδάφισης και θα προχωρήσουν οι ίδιοι”

Το τελικό αποτέλεσμα, είναι οτι αύριο το πρωί, συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα βρεθούν έξω από τα δύο καταστήματα με σκοπό να υλοποιήσουν το πρωτόκολλο κατεδάφισης, μη αποδεχόμενα το δικαίωμα του ιδιοκτήτη, να προχωρήσει ο ίδιος στην πιο δύσκολη ίσως ενέργεια της ζωής του, επιβαρύνοντάς τον με επιπλέον κόστος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook