Τις ελπίδες για την ανεύρεση του αγνοούμενου υποβρυχίου ανοικτά της Αργεντινής ήλθε να αναπτερώσει ένας αξιωματικός του ισπανικού πολεμικού ναυτικού τονίζοντας ότι το πλήρωμα μπορεί να επιβιώσει για άλλες πέντε μέρες με τα περιορισμένα αποθέματα οξυγόνου στο σκάφος.

Ο διοικητής του στόλου των ισπανικών υποβρυχίων, Αλεχάνδρο Κουέρδα Λορέντζο μετέφερε εκτιμήσεις του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, σύμφωνα με τις οποίες το πλήρωμα μπορεί να επιζήσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

«Δεν είμαι απαισιόδοξος, ούτε αισιόδοξος. Είμαι ενθουσιασμένος», δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή ‘Herrera en COPE’.

Βάσει αυτών των εκτιμήσεων τα αποθέματα οξυγόνου αναμένεται να εξαντληθούν την ερχόμενη Τρίτη, ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι έρευνες για τον εντοπισμό του ARA San Juan.

Οι ζωές των 44 μελών του πληρώματος κρέμονται από μία κλωστή μία εβδομάδα μετά την εξαφάνιση του υποβρυχίου λόγω τεχνικής βλάβης. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα πελώρια κύματα στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών δυσκολεύουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, αλλά σύμφωνα με τον Λορέντζο υπάρχουν εκεί σκάφη εξειδικευμένα στον εντοπισμό υποβρυχίων και τη διάσωση των ναυτικών.

Πάνω από 4.000 άτομα από 12 χώρες χτενίζουν την περιοχή στο Νότιο Ατλαντικό αψηφώντας την κακοκαιρία, τους δυνατούς ανέμους και τα κύματα που φθάνουν τα επτά μέτρα.

Τις αισιόδοξες δηλώσεις του Ισπανού αξιωματικού επιβεβαίωσε και ο Πέτερ Λέιτον, αναλυτής του Griffith Asia Institute του ομώνυμου Πανεπιστημίου στην Αυστραλία, ο οποίος είπε στο CNN ότι αν έχει βυθιστεί ανέπαφο το υποβρύχιο, το οξυγόνο θα φθάσει για 7-10 ημέρες.

Αλλά η κούρσα ενάντια στο χρόνο συνεχίζεται. Ο εκπρόσωπος του ΠΝ της Αργεντινής, Ενρίκε Μπάλμπι παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη: «Συνεχίζουμε σ’ αυτή τη φάση την έρευνα και τη διάσωση, αλλά βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, αναφορικά με το διαθέσιμο οξυγόνο, αν υποθέσουμε ότι το υποβρύχιο δεν κατάφερε ούτε μια φορά να αναδυθεί και να ανανεώσει τα αποθέματά του». Κάλεσε πάντως τους συγγενείς των αγνοουμένων «να μη χάνουν τις ελπίδες τους» υπογραμμίζοντας ότι γίνεται «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» για να εντοπιστούν ζωντανοί οι ναυτικοί.

Και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να έχει αναδυθεί στην επιφάνεια. Δεν είχαμε όμως καμία επαφή με ο,τιδήποτε θα μπορούσε να είναι το υποβρύχιο.»

Οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν συγκεντρωθεί σε ναυτική βάση στο Μαρ ντελ Πλάτα, απ’ όπου συντονίζονται οι έρευνες. Μεταξύ των αγνοουμένων είναι και η πρώτη αξιωματικός υποβρυχίου της χώρας, η 35χρονη Ελιάνα Κράβτσικ καθώς και το 25χρονος Λουίς Νιζ, που επρόκειτο να παντρευτεί σε δύο εβδομάδες.

«Ήρθαμε εδώ επειδή ελπίζαμε ότι θα είχαν επιστρέψει. Είναι αδιανόητο ότι έχει περάσει τόσος χρόνος χωρίς αποτέλεσμα» είπε η Ιένα Αλφάρο, ο αδελφός της οποίας είναι ασυρματιστής στο υποβρύχιο.

Περίπου 30 σκάφη και αεροπλάνα από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Βραζιλία και τη Βρετανία μετέχουν στις έρευνες.

Ένα αντικείμενο που εντόπισε αμερικανικό αεροσκάφος κοντά στην περιοχή απ΄όπου αγνοούμενο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής έστειλε το τελευταίο σήμα του, αποδείχθηκε τελικά ότι δεν είναι το ARA San Juan.

Ο Λορένζο, ωστόσο, δεν χάνει τις ελπίδες του: «Τα υποβρύχια διαθέτουν κεριά που παράγουν χημικά οξυγόνο και μηχανήματα που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα», λέει.

Το Ισπανικό Ναυτικό έστειλε τρία ειδικά βαθυσκάφη, που μπορούν να καταδυθούν μέχρι 600 μέτρα βάθος και να προμηθεύσουν με οξυγόνο και τρόφιμα ένα υποβρύχιο που έχει καθηλωθεί στο βυθό.

«Στείλαμε ό,τι είχαμε», είπε ο Λορέντζο. «Το κάναμε γιατί νιώσαμε ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί και σ’ εμάς.»

 

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook