Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου, Σαμίρ Ραντουάν, δήλωσε σήμερα πως η χώρα έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες κατά τη διάρκεια της ακάθεκτα συνεχιζόμενης, επί 10 ημέρες, πολιτικής αναταραχής.

Τόνισε πως η Αίγυπτος προτίθεται να τηρήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της, μόλις επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες. Οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου έχουν παραμείνει κλειστά επί μία εβδομάδα μετά την ανάφλεξη της εξέγερσης.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε πως η Αίγυπτος συνέστησε ένα ταμείο 5 δισ. αιγυπτιακών λιρών (584 εκατ. δολάρια) για να αποζημιωθούν όλοι όσων οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που εξακολουθούν και συγκλονίζουν τη χώρα.

Οι εφοριακοί σε όλην την επικράτεια της χώρας θα αρχίσουν αμέσως να συγκεντρώνουν τις αιτήσεις για αποζημιώσεις από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, καταστημάτων και άλλους επιχειρηματίες, μεταδίδει επίσης το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο δηλώσεις του ίδιου υπουργού.

Ερωτηθείς περί της ικανότητας της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στην αναμενόμενη εκροή κεφαλαίων από τη χώρα, όταν οι τράπεζες επαναλειτουργήσουν, ο Ραντουάν δήλωσε πως αυτό αποτελεί ευθύνη της κεντρικής τράπεζας: «εμείς παρακολουθούμε επιμελώς την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την κεντρική τράπεζα», τόνισε.

Όπως πρόσθεσε ο Ραντουάν, το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο κατέχει κρατικά χρεόγραφα ύψους 4 εκατ. στερλινών στο θησαυροφυλάκιό του έως τις 28 Φεβρουαρίου, θα κατορθώσει να χειρισθεί τις σχετικές υποχρεώσεις του.

(ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook