Την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου αναφορικά με την αναποτελεσματική ολοκλήρωση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου κατέθεσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο βουλευτής διεκδικεί άμεσες λύσεις για την ουσιαστική καταστροφή που έχει επέλθει στη φετινή ελαιοπαραγωγή και καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, να δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αστοχίες που διαπιστώθηκαν λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης που οδήγησε σε καθοριστικές καθυστερήσεις αναφορικά με τη διενέργεια των ψεκασμών.

Τέλος, επισημαίνει πως, ενώ ο δάκος της ελιάς έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας για την ελαιοπαραγωγή, η Κυβέρνηση συμπιέζει σταθερά προς τα κάτω τον προϋπολογισμό του προγράμματος που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από 17 έως 18 εκατ. ευρώ, όταν το 2013 αντιστοιχούσε σε 24,7 και το 2012 σε 28,3 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου:

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, αναφορικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας, αν η πρώτη επέμβαση δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της (τέλος Μάη – αρχές Ιούνη), καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης. Έτσι, ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Ρεθύμνης κατά την ελαιοκομική περίοδο 2017 είχε έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνους καταστροφής της ελαιοπαραγωγής εξαιτίας της έλλειψης επαρκών κονδυλίων για την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας.

Με δεδομένο ότι η Πολιτεία οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τα θεσπισμένα μέτρα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο μειώνεται δραστικά τόσο ο προϋπολογισμός του προγράμματος ενώ παράλληλα σημειώνονται καθυστερήσεις στην έναρξη και στις φάσεις υλοποίησής του.

Ήδη οι περσινοί ψεκασμοί ήταν ελλιπείς και κατά συνέπεια αναποτελεσματικοί, με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο κομμάτι της σοδειάς εξαιτίας της προσβολής του ελαιοκάρπου από το δάκο, ενώ φέτος η κατάσταση χειροτέρεψε αισθητά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου τα στοιχεία για τη φετινή παραγωγή σε επίπεδο Δήμου Ρεθύμνου ήταν άκρως ενθαρρυντικά για τους παραγωγούς, δυστυχώς όμως η προσβολή των ελαιώνων οδήγησε σε δραματικές απώλειες.

Με δεδομένο ότι και πέρυσι ήταν μειωμένη η ελαιοπαραγωγή, με αποτέλεσμα οι δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο αγρότες και επιχειρηματίες να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, η απώλεια φετινού αγροτικού εισοδήματος και ταυτόχρονα η πρώιμη συγκομιδή του ελαιόκαρπου -που οδηγεί σε μείωση τόσο της παραγόμενης ποσότητας όσο και της ποιότητας του προϊόντος- είναι πλέον μια δυσάρεστη πραγματικότητα για σημαντικό ποσοστό των παραγωγών.

Επιπρόσθετα, κατά τη φετινή χρονιά εμφανίσθηκαν νέες ασθένειες όπως η ξεροβούλα και ο ρυγκίτης που δημιούργησαν νέα προβλήματα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας θα διενεργηθεί κανονικά, θα θέλαμε πραγματικά να γνωρίζουμε αν είστε ενήμερος για τις συνέπειες από την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της ελαιοπαραγωγής από το δάκο κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Παράλληλα, θα θέλαμε να αναλάβετε άμεσες και στοχευμένες πρωτοβουλίες με στόχο την αποζημίωση των παραγωγών για την τεράστια απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook