Στο ΚΑΜ, εγκαινιάστηκε μια διαφορετική έκθεση ζωγραφικής παιδιών με θέμα “οδική ασφάλεια  μέσα από τα μάτια των παιδιών», που αξίζει να επισκεφτούν μικροί και μεγάλοι

“Μπαμπά μη μιλάς στο κινητό”, λέει ο Αλέξανδρος 7 ετών στον μπαμπά του. “Μπαμπά μην τρέχεις”, λέει ο Γιώργος 6 ετών στον δικό του μπαμπά, “Όχι στο αλκοόλ, ναι στην ζώνη. Το λέει και ο Άγιος Βασίλης” λέει η Αθηνά 12 ετών.

Οι φράσεις αυτές έχουν γραφτεί, ανάμεσα σε χρώματα και σχέδια, πάνω σε ζωγραφιές παιδιών που συμμετέχουν στην έκθεση με θέμα «η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών»,που διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τη “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”.

Η έκθεση έχει ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και από σήμερα φιλοξενείται στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, όπου σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια,  παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του Γενικού Διευθυντή της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Γεώργιου Καλούδη.

Περίπου 10 νεκροί την ημέρα από τροχαία δυστυχήματα

Το 82% των τροχαίων μέσα στην πόλη, οδηγούν παιδιά σε αναπηρία

“Είναι μια έκθεση με έργα παιδιών τα οποία προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν εμάς τους μεγάλους που δυστυχώς δεν κάνουμε το αυτονόητο. Που δυστυχώς οδηγούμε υπό την επήρρεια αλκοόλ, παραβιάζοντας τον ερυθρό σηματοδότη, αναπτύσσοντας υπερβολική ταχύτητα με ένα τεράστιο τίμημα. Περίπου 10 νεκροί την ημέρα. Φανταστείτε πόσο συγκλονιστικό νούμερο και τι σημαίνει αυτό σε απώλεια ανθρώπινης ζωής”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης,  Δημήτρης Αναγνωστάκης ο οποίος τόνισε οτι στόχος της ΕΛΑΣ είναι να ενισχύσει τον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής των τροχαίων ατυχημάτων.

Ενδεικτικά για την αξία που έχει η ευαισθητοποίηση σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, είναι τα στοιχεία που ανέφερε, όσον αφορά την προέλευση της πλειοψηφίας των τροχαίων ατυχημάτων και τον συνεπειών που αυτά επιφέρουν στη ζωή ενηλικων αλλά και μικρών παιδιών.

“Το 82% των τροχαίων συμβάντων συμβαίνουν μέσα στην πόλη, με ταχύτητα κάτω των 60 χιλιομέτρων ανά ώρα και αυτό το ατύχημα, είτε οδηγεί σε παραπληγία είτε ακόμα – και αυτό είναι το τραγικότερο όλων- δημιουργεί ανάπηρα παιδιά, γιατί δεν μπαίνουν στο ειδικό κάθισμα που επιβάλει ο ΚΟΚ, γιατί δεν φορούν τη ζώνη ασφάλειας. Αυτό το απλό πρέπει όλοι να κάνουμε έτσι ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή μας αλλά πάνω από όλα τη ζωή των παιδιών μας”, σημείωσε ο κ. Αναγνωστάκης προσθέτοντας:

“Η ΕΛΑΣ προσπαθεί με ότι μέσο διαθέτει να κάνει συμμάχους, να βρει κοινωνικούς συμπαραστάτες για να αποτρέψουμε αυτό το φόρο αίματος που είναι άδικος… Κάποια στιγμή πρέπει ο καθένας και η καθεμιά από εμάς να αναλάβει και την προσωπική του ευθύνη. Έτσι μέσω της εξωστρέφειας η ΕΛΑΣ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε να χτυπήσουμε καμπανάκι, βλέποντας οτι δεν φτάνει μόνο η καταστολή από την πλευρά της τροχαίας, δεν είναι ο ρόλος μας. Ο ρόλος ο δικός μας, της ΕΛΑΣ και των υπηρεσιακών παραγόντων είναι να τηρείται με δική μας φροντίδα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά πάνω από όλα είναι η αποτροπή και η πρόληψη. Για αυτό παρακαλούμε όλους όσους πιστεύουν οτι η ανθρώπινη ζωή είναι το υπερτατο αγαθό να συμβάλλουν έτσι ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα”

Τα παιδιά και οι γονείς που θα επισκεφθούν την έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να δουν (214) παιδικές δημιουργίες και να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής της Τροχαίας. Για τον σκοπό αυτό, θα βρίσκεται στο χώρο της έκθεσης ειδικό πάρκο για τα παιδιά.

Επίσης, θα υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος και τα απαραίτητα υλικά ζωγραφικής για να μπορούν τα παιδιά που θα επισκεφθούν την έκθεση να ζωγραφίσουν και αυτά το δικό τους έργο.

Η έκθεση είναι ανοιχτό για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, καθημερινά, 09:00-21:00, από 28 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook