Ο Κρητικός που έφτασε να εργάζεται ως σύμβουλος της σαουδαραβικής κυβέρνησης σε χρηματοοικονομικά θέματα,  και φαίνεται ως άτομο που κινείται στους «κύκλους» του περιβάλλοντος του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου

Στη σαουδαραβική πλευρά επέρριψε την ευθύνη για το «ναυάγιο» στην υπόθεση της πώλησης ελληνικού στρατιωτικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, ο ίδιος χθες στη Βουλή άφησε αιχμές για έναν Κρητικό από το Ηράκλειο που φέρεται ως οικονομικός σύμβουλος του Ριάντ, ονόματι Τζον Σφακιανάκης, τον οποίον εμφάνισε ως το άτομο που επεδίωξε στο τέλος του 2016 να ματαιώσει το deal που ήδη προωθούσε τότε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, στόχος του κ. Τζον Σφακιανάκη ήταν να αγοραστεί το ελληνικό πολεμικό υλικό σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που διαπραγματευόταν η Αθήνα, αφήνοντας έτσι υπόνοιες ότι πίσω από την πώληση υπήρξε πόλεμος συμφερόντων.

Ο κ. Τζον Σφακιανάκης, το όνομα του οποίου πρωτοεμφανίστηκε στην υπόθεση χθες από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν «σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων» του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κάτι το οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου διέψευσε.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε ελληνικούς και ξένους χρηματοοικονομικούς φορείς, ενώ πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε σε τράπεζα Σαουδικής Αραβίας – Γαλλίας. Επίσης, εμφανιζόταν ως σύμβουλος της σαουδαραβικής κυβέρνησης σε χρηματοοικονομικά θέματα, ενώ περίπου από την αρχή του 2017 εμφανίζεται ως άτομο που κινείται στους «κύκλους» του περιβάλλοντος του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου και υπουργού Αμυνας της χώρας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, στο πλαίσιο της εδραίωσης της εξουσίας του, έχει προχωρήσει σε μαζικές «εκκαθαρίσεις» στον σαουδαραβικό κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, μεταξύ των «καρατομημένων» βρίσκονται και Σαουδάραβες αξιωματικοί που χειρίστηκαν εξαρχής την υπόθεση της ελληνικής πώλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στις 21 Νοεμβρίου 2016, ο Ελληνας πρέσβης στο Ριάντ έστειλε τηλεγράφημα στην Αθήνα, όπου ενημέρωνε ότι «αξιόπιστη πηγή στο περιβάλλον του διαδόχου της Σ. Αραβίας» αναφέρει πως «θα έπρεπε να έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα για να πάρει το υλικό σε χαμηλότερη τιμή». Επίσης, ότι «εμπλέκεται στην υπόθεση μια ελληνική εταιρία», με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές. Η «πηγή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ήταν ο Τζον Σφακιανάκης από το Ηράκλειο.

Οπως και να ’χει, μένει να επαληθευτούν οι αναφορές του πρωθυπουργού, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να διαβάσουν «εμπιστευτικά» το σχετικό απόρρητο τηλεγράφημα που υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών. Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, αν και η σαουδαραβική πλευρά δεν έχει μιλήσει έως τώρα, φέρεται να έχει παραδεχτεί ότι πράγματι βρισκόταν σε εξέλιξη deal με την ελληνική πλευρά, με την υπογραφή αξιωματικών της, αλλά στη συνέχεια οι βλέψεις της άλλαξαν.

Πολύ περισσότερο ότι, ενώ είχε συμφωνήσει αρχικά σε 300.000 οβίδες, στη συνέχεια ήθελε μόνον 100.000. Για όλα αυτά, πάντως, ο πρωθυπουργός άφησε να πλανώνται σκιές για το πρόσωπο του κ. Τζον Σφακιανάκη.

 

με πληροφορίες από eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook