Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα στις 20 – 24 Νοεμβρίου 2017 που οργανώθηκαν για πρώτη φορά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος (15 Νοεμβρίου) από το Δήμο Ηρακλείου και τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής:

(α) Φιλοξενήθηκαν διαδοχικά 97 μαθητές της Α’ Λυκείου για τέσσερις ημέρες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι μαθητές παρακολούθησαν διαδραστικές διαλέξεις από την Καθηγήτρια Αιματολογίας κ. Ελένη Παπαδάκη, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης, καθώς και από ομάδα Επιστημόνων του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης με θέμα «Βλαστοκύτταρα, η παρούσα χρήση τους και οι μελλοντικές εφαρμογές τους στην Αναγεννητικής Ιατρική αλλά και η χρησιμότητα της δωρεάς τους για τη θεραπεία ασθενών με αιματολογικά νοσήματα». Οι μαθητές επισκέφθηκαν, επίσης, τους χώρους του Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης και της ΔηΤΟΒ Κρήτης στην Ιατρική Σχολή και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τεχνικές μελέτης των βλαστοκυττάρων και να συζητήσουν με τους επιστήμονες τους οποίους μάλιστα εξέπληξαν με το ενδιαφέρον αλλά και τις ερευνητικές τους ιδέες.

Ανακοινώθηκε η δυνατότητα εκπαίδευσης τεσσάρων μαθητών από τα προαναφερθέντα σχολεία στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης και ΔηΤΟΒ Κρήτης για ένα μήνα το καλοκαίρι, γεγονός που έγινε δεκτό από τους μαθητές με μεγάλο ενθουσιασμό.

(β) Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για το ευρύ κοινό στην Αίθουσα Μανόλης Καρέλλης του Δήμου Ηρακλείου την Τρίτη 21 και Πέμπτη 23 Νοεμβρίου. Στις 21 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα, αναπτύχθηκαν με απλό και κατανοητό τρόπο από τους ομιλητές (κ. Χαράλαμπο Ποντίκογλου, Επίκουρο Καθηγητή Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Κρήτης και κ. Ανδρονίκη Κρετσόβαλη, Ερευνήτρια Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, ΙΤΕ) θέματα αναφορικά με τις «Προόδους στην Αναγεννητική Ιατρική με χρήση βλαστοκυττάρων». Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια κ. Ελένη Παπαδάκη αναφέρθηκε στη «Σημασία της φύλαξης ομφαλικού αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες για τη μεταμόσχευση ασθενών με αιματολογικά νοσήματα». Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μαρία Καναβάκη.

Στις 22 Νοεμβρίου,  η βραδιάς ήταν αφιερωμένη στην «Ανάπτυξη της παιδείας για τον εθελοντισμό» με τις εξαιρετικές ομιλίες της κ. Αγγελικής Ζαχαράτου (Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου) και της κ. Μαρίας Παγώνη (Αιματολόγος, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινική Ν. Ευαγγελισμού, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας). Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από την παρουσίαση των δράσεων της Ομάδας Φοιτητικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας Πανεπιστημίου Κρήτης (ΟΦΕΑΚ) και των εργασιών των φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η βραδιά έκλεισε με την εμπνευσμένη ομιλία του φοιτητή Ιατρικής κ. Χρήστου Τσαγκάρη με θέμα  «Αναγεννητική λειτουργία του αίματος στη Νέκυια (λ’) ραψωδία της Οδύσσειας».

(γ) Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/11 επιστημονική εκδήλωση στην Ιατρική Σχολή με θέμα «Η Ιατρική Σχολή παρουσιάζει την έρευνά της στα βλαστοκύτταρα». Την εκδήλωση, εκτός από την Καθηγήτρια κ. Ελένη Παπαδάκη, χαιρέτισε ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής κ. Γεώργιος Κοντάκης. Φοιτητές, ερευνητές και επιστήμονες του Πανεπιστημίου – κυρίως της Ιατρικής Σχολής, του Τμήματος Χημείας και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών – αλλά και του ΙΤΕ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την έρευνά τους στο πεδίο των βλαστοκυττάρων, να ανταλλάξουν απόψεις και να θέσουν τα θεμέλια για μελλοντικές συνεργασίες.

Η Αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη και η Καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη ευχαριστούν ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τους μαθητές και τους καθηγητές καθώς και το κοινό του Ηρακλείου που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, όλους τους ομιλητές και τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ που παρουσίασαν την έρευνά τους, το «Σύλλογο Φίλων της Αιματολογικής Κλινικής Αναγέννηση» για την εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων και τη συνεχή παρουσία και αρωγή στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης. Επίσης, τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, την 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας για τη συνεχή υποστήριξη του έργου της ΔηΤΟΒ Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook