Η Χανιώτισσσα Βουλεύτρια εκτιμά πως ο Προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος Προϋπολογισμός εντός μνημονίου

Την εκτίμηση πως ο Προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος Προϋπολογισμός εντός μνημονίου, έκανε η Βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σημειώνοντας παράλληλα πως «θέλει να ισορροπήσει μεταξύ πολλών πραγμάτων: Να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά, να χαράξει ένα ασφαλή δρόμο πρόσβασης στις αγορές, να υποστηρίξει την ανάπτυξη, με στόχο ανάπτυξης 2,5% το 2018 και να είναι κατά το δυνατόν δικαιότερος, να είναι δηλαδή κοινωνικά αναδιανεμητικός υπέρ των πιο οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.

Σήμερα μπορούμε να πούμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι οι περισσότεροι στόχοι – εκτιμούμε όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν είναι και τόσο φιλοσυριζαίοι – είναι εφικτοί».

Παράλληλα, η κα Βαγιωνάκη αναφέρθηκε στους οικονομικούς δείκτες λέγοντας: «Στο κλίμα αυτό προφανώς συνέβαλαν οι υπεραποδόσεις των στόχων που συμφωνήσαμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και η απόφαση να βγει η Ελλάδα από τις χώρες υπερβολικού ελλείμματος. Όχι, δεν είναι επιλογή μας τα υψηλά πλεονάσματα. Ας θυμηθούμε εξάλλου ότι Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την τριετία 2015 – 2017 είχαν συμφωνήσει πλεονάσματα από 3,5% έως 4,5%. Εμείς καταφέραμε μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση να κατέβουν στο 0,5% το 2015 για να φτάσουμε μέχρι το 1,75% το 2017, απομακρύνοντας στην ουσία μέτρα 20 δισ. ευρώ».

«Μακάρι στο μέλλον στο πλαίσιο των συμμαχιών και με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να μπορέσουμε να το επαναδιαπραγματευθούμε  προς το καλύτερο. Προς το παρόν υπερισχύουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε επίπεδο Ε.Ε., οι οποίες είναι και φίλιες δυνάμεις προς τη Ν.Δ. και τους είναι δύσκολο να κάνουν τα προδήλως απαραίτητα, προκειμένου να αναχαιτισθεί και το κύμα επέκτασης των λαϊκίστικών αντιευρωπαϊκών ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη» τόνισε η βουλευτής Χανίων και πρόσθεσε: «Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω, πώς ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. που επέβαλαν δημοσιονομική προσαρμογή και μειώσεις δαπανών της τάξης των 63 με 65 δισεκατομμυρίων, μιλούν για τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε πράγματι στο παρελθόν. Γιατί με αυτόν τον Προϋπολογισμό δεν προβλέπονται νέα μέτρα».

Η κα Βαγιωνάκη επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας: «Οι προτάσεις της Ν.Δ. μιλούν για οριζόντιες μειώσεις φόρων, ΕΝΦΙΑ 30%, μείωση φορολόγησης των μερισμάτων. Εμείς υπολογίζουμε ότι αυτές οι μειώσεις αντιστοιχούν σε 4,2 δις. Αλήθεια, από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα και ποιες είναι οι δαπάνες που θα κοπούν;» σημείωσε για να συμπληρώσει: «Εμείς όλα αυτά τα χρόνια πορευτήκαμε με μια ήπια προσαρμογή στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που επιβλήθηκαν. Πάντως σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που βρισκόμαστε καταφέραμε να μειωθεί η φτώχεια κατά 1,4%. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι, αλλά το κακό μπαίνει με το τσουβάλι και βγαίνει με το τσιγκέλι».

Η βουλευτής Χανίων αναφέρθηκε στα αναδιανεμητικά στοιχεία του Προϋπολογισμού: «Πλέον των 750 εκατομμυρίων που δίνονται προς το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ξανά, πλέον του κοινωνικού μερίσματος 1,4 δις ευρώ που μπαίνει στη χρήση του 2017, μέσω της επισκόπησης των δαπανών των Υπουργείων εξοικονομήσαμε 300 εκατ. ευρώ και τα διοχετεύουμε σε δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. σε ποσοστό παιδικής φτώχειας και έχει υποστεί τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού φτώχειας από το 2010 και μετά. Αυτό πρέπει να αναστραφεί για αυτό από αυτά τα 300 εκατομμύρια ευρώ, τα 160 εκατομμύρια ενισχύουν τα οικογενειακά επιδόματα, κυρίως τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, τα 50 εκατομμύρια πηγαίνουν σε προγράμματα σχολικών γευμάτων και όχι συσσιτίων, όπως ατυχώς χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή ο κ. Μητσοτάκης και 50 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν σε παιδικούς σταθμούς».

Κλείνοντας τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης «είναι η μείωση της φορολογίας των μεσαίων στρωμάτων το 2019, χωρίς ωστόσο να συμφωνούμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια κατά 30%, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης. Η μεγάλη περιουσία πρέπει να φορολογηθεί αναλόγως, όπως και τα μεγάλα εισοδήματα, η φοροαποφυγή μέσω των off shore σε παραδείσια νησιά κ.λπ.».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook