Χαμόγελο του Παιδιού: Κηρύττουμε τον πόλεμο σε αυτούς που καταστρέφουν την αθωότητα των παιδιών

Με στόχο να σπάσει το απόστημα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στην Ελλάδα, το Χαμόγελο του Παιδιού από τις 11 Νοεμβρίου, ξεκίνησε μια πανελλαδική εκστρατεία η οποία τελεί υπο την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εκστρατεία σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας αποσκοπεί αφενός στην ενημέρωση αλλά κυρίως στην συνεργασία – συνεννόηση όλων των θεσμικών φορέων, από την Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, τις Ιατρικές υπηρεσίες, κ.α. με στόχο να συνταχθεί ένα κείμενο με συγκερασμό των απόψεων προκειμένου να υπάρξουν τροποποιήσεις της νομοθεσίας στην κατεύθυνση προστασίας των θυμάτων  των παιδεραστών και παιδόφιλων.

Η εκστρατεία - που συνεχίστηκε σήμερα στα Χανιά - ολοκληρώνεται στις 11 Δεκεμβρίου με την παράδοση του τελικού κειμένου στον κ.Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου αυτός να το προωθήσει στην κυβέρνηση για τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.

«Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν θέματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης ανηλίκων, αυτά κρύβονται πολύ καλά στο σπίτι και στην οικογένεια» ανέφερε ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος για να επισημάνει και τα εξής:

«Δυστυχώς το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις χωρίς να φαίνεται. Από  τα 1700 περιστατικά κακοποίησης παιδιών που έχουμε δεχθεί στην γραμμή SOS 1056, εντός του έτους, μόνο 4 – 5 περιστατικά αφορούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση, ενώ γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο……»


Ο κ.Γιαννόπουλος τόνισε ιδιαίτερα τον Γολγοθά που βιώνουν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αναφέροντας:

«Όταν δεχθούμε μια κλήση στην γραμμή SOS τρέμουμε γιατί δεν μπορεί να αποδειχθεί. Για κάποιους πρέπει να αποδειχθεί ιατροδικαστικά. Όχι. Μια 13χρονη κατήγγειλε τον πατέρα της και κατέθεσε σε παιδοψυχίατρο και αποδείχθηκε η διαδικασία. Όταν ενηλικιώθηκε και συνεχίστηκε το δικαστήριο, οι συγγενείς - που αυτό γίνεται συνήθως - την κακολογούσαν επειδή ήθελε να βάλει φυλακή τον πατέρα της. Τελικά πήρε πίσω την κατάθεσή της, αλλά υπήρχε η παιδοψυχιατρική και προανακριτική τεκμηρίωση και τον έβαλε φυλακή για 11 χρόνια.

Θέλουμε να σπάσει το απόστημα. Κηρύττουμε τον πόλεμο σε αυτούς που καταστρέφουν την αθωότητα των παιδιών».


Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης εμφανίζονται σήμερα στην Ελληνική κοινωνία ή υπήρχα και παλαιότερα, ο κ.Γιαννόπουλος απάντησε: 

«Περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης εγίνοντο πάντα……Όμως τώρα ο τρόπος διακίνησης πληροφοριών μέσω του internet είναι ένα καλό εργαλείο, αλλά και ένα μαχαίρι που κάνει ζημιά….Δεν είναι θέμα πλέον παιδικής πορνογραφίας, αλλά σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδυκτίου….

Αυτοί που κακοποιούν τα παιδιά είναι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που τους εμπιστεύονται τα παιδιά μας….

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν το καλό και το κακό άγγιγμα. Όταν κάτι κάνει το παιδί να αισθάνεται άσχημα να μην φοβάται και θεωρεί ότι φταίει σε κάτι και δεν το λέει….»

 

Τον συντονισμό της εκστρατείας έχει αναλάβει εθελοντικά ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα θετικά και στα δυσάρεστα από τις  έως τώρα συναντήσεις σε ολόκληρη την χώρα τόνισε:

«Ο παιδόφιλος και ο παιδεραστής είναι ένα τέρας που το τρέφει η σιωπή και η άγνοιά μας…»

 

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και αφορούσε σε Χανιά και Ρέθυμνο, συμμετείχαν Εισαγγελείς Ανηλίκων, Αντιεισαγγελείς, Πρωτοδίκες, εκπρόσωποι ΕΛ.ΑΣ, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι Περιφέρειας και Δήμων, εκπρόσωποι Ιατρικού χώρου, εκπρόσωποι Κοινωνικών υπηρεσιών κ.α.