Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων σε επίπεδο εκπροσώπων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το κρίσιμο -όπως έχει αποδειχθεί- θέμα των εγγυήσεων που επισήμως ζητά η Φινλανδία (και ανεπισήμως σειρά χωρών) από την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Ζανιάς.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προκειμένου να ξεπεράσουν αυτό το σκόπελο που καθυστερεί -αν όχι απειλεί- την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, δεδομένης της θύελλας αντιδράσεων που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας -Φινλανίδία, η οποία προέβλεπε την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο παροχής μη χρηματικών εγγυήσεων από την Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους του τόνους ότι απορρίπτει εξ\’αρχής και δεν συζητά συμφωνίες που θα έθεταν ως εγγύηση ελληνική γη ή ακίνητη περιουσία.

Αλλά ακόμη και εάν η Ελλάδα συμφωνούσε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μια τέτοια λύση θα εξασφάλιζε την έγκριση όλων των χωρών, αλλά και των θεσμικών οργάνων όπως η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το θέμα αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκο, λόγω της μεγάλης τεχνικής δυσκολίας του, αλλά και του ευαίσθητου πολιτικά χαρακτήρα του.

Πολλοί μάλιστα θεωρούν την επίλυσή του ως απόδειξη της ύπαρξης κοινοτικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών-κρατών της ευρωζώνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές και την μετέπειτα συμπεριφορά τους απέναντι στο ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, παρά τη δυσκολία του θέματος με τη Φινλανδία να εμφανίζεται αμετακίνητη και να θεωρεί «μη διαπραγματεύσιμη» την απαίτηση για παροχή εγγυήσεων, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook