Ιδιαίτερα αισθητή αναμένεται να γίνει η πτώση της θερμοκρασίας, με τις ελάχιστες τιμές να σημειώνονται την Τετάρτη και την Πέμπτη

Παρά το γεγονός οτι το Βαρομετρικό χαμηλό διαλύεται στα δυτικά της χώρας μας και δεν μας ευνόησε καθόλου με βροχές παρά μόνο με πολύ ισχυρούς νοτιάδες, η αποκατάσταση του βορείου ρεύματος απο την Τρίτη και η ταυτόχρονη εισβολή της πολύ ψυχρής αέριας μάζας αναμένεται να αλλάξει σε περισσότερο χειμερινό το σκηνικό του καιρού για το νησί.

Ιδιαίτερα αισθητή αναμένεται να γίνει η πτώση της θερμοκρασίας, με τις ελάχιστες τιμές να σημειώνονται την Τετάρτη και την Πέμπτη, και στη συνέχεια να σημειώνεται μόνο πολύ μικρή άνοδος της τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας. 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα:

Χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού από την Τρίτη

Ιδιαίτερα ενισχυμένοι εμφανίσθηκαν οι Νοτιάδες σε πολλές περιοχές της Κρήτης, κυρίως στα βόρεια τμήματα, με τις μέγιστες εντάσεις να φθάνουν έως και τα 10 Μποφώρ σε περιοχές του Νομού Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ έως και τα 9 Μποφώρ έφθασαν στο Νομό Ρεθύμνου και στα ανατολικά και δυτικά τμήματα του Νομού Χανίων.

Παρατηρείται όμως σημαντική εξασθένηση τους και έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής η ένταση τους θα πέσει έως και τα 3 Μποφώρ με μία τάση να στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις και να ενισχυθούν ξανά έως και τα 5 Μποφώρ την Δευτέρα. Παράλληλα η σταδιακή διάλυση του Βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο θα προκαλέσει μία πρόσκαιρη αύξηση νεφώσεων στα δυτικά τμήματα του νησιού με μικρές πιθανότητες για λίγες ασθενείς τοπικές παροδικές βροχές την Κυριακή το βράδυ και πιθανά την Δευτέρα. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να σημειωθεί από αύριο Δευτέρα με την μέγιστη τιμή να υποχωρήσει κάτω από τους 20 °C.

Αλλαγή όμως σε ένα περισσότερο χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού αναμένεται σταδιακά από την Τρίτη.  Η αποκατάσταση και σταδιακή ενίσχυση των Βορείων ανέμων σε συνδυασμό με την εισβολή μίας έντονα ψυχρής  αέριας  μάζας από τα βόρεια θα προκαλέσει βροχές , λίγα χιόνια στα ορεινά ενώ αισθητή θα γίνει η πτώση της θερμοκρασίας σε χειμωνιάτικα επίπεδα.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες :

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα για ασθενείς παροδικές βροχές ιδιαίτερα στη δυτικά τμήματα της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει λίγο με την ελάχιστη στους 12 °C (ανατολικότερα θα είναι έως και 3 βαθμούς υψηλότερη) και τη μέγιστη να υποχωρεί λίγο κάτω από τους 20 °C

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου

Αρχικά λίγες νεφώσεις οι οποίες πολύ γρήγορα θα πυκνώσουν από τα δυτικά και στη συνέχεια σε όλα τα βόρεια τμήματα του νησιού και θα ξεκινήσουν οι βροχές οι οποίες θα επεκταθούν σταδιακά  και ανατολικότερα. Τις νυκτερινές ώρες και τα ξημερώματα της Τετάρτης αναμένεται να σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα του νησιού σε υψόμετρα πιθανά κάτω και από τα 1200 μέτρα. Στα νότια τμήματα του νησιού τα φαινόμενα θα είναι πιο περιορισμένα.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι από ΒΔ διευθύνσεις στα 3 ως 4 Μποφώρ ενώ λίγο αργότερα θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις  και θα ενισχυθούν σταδιακά φθάνοντας  τα 5 έως και 6 Μποφώρ προς τις νυκτερινές ώρες. Δεν αναμένεται όμως να προκαλέσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του νησιού.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη στους 12 °C και τη μέγιστη έως και τους 17 °C.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα του νησιού, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την Τετάρτη. Φαίνεται όμως ότι από τις απογευματινές ώρες θα ξεκινήσει η σταδιακή ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5 έως και 6 Μποφώρ, ενώ από τις απογευματινές ώρες εξασθενούν σταδιακά, αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης και αργότερα και ανατολικότερα.

Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας, σε τιμές χειμερινής περιόδου, με την ελάχιστη να υποχωρεί κάτω από τους  10°C (σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα υποχωρήσει και κάτω από τους 5 °C  ) ενώ και οι μέγιστες θα κυμανθούν κοντά στους  12°C για τις παράκτιες ζώνες

Καλύτερη θα είναι η εικόνα του καιρού από την Πέμπτη με λίγες νεφώσεις να διατηρούνται  πρόσκαιρα το πρωί στα ορεινά ενώ οι άνεμοι στρέφονται και πάλι από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση έως και τα 4 Μποφώρ, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί και πάλι σε χαμηλά επίπεδα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, κυρίως στα ορεινά λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και την Παρασκευή με τις θερμοκρασίες να σημειώνουν μικρή άνοδο.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc
meteocrete.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook