Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σπιτιών αξίας έως και 300.000 ευρώ έως και το τέλος του 2017  

Μία τελευταία ευκαιρία να πετύχουν γενναία ρύθμιση σε όσους έχουν ξεπεράσει τα όρια της καθυστέρησης, αλλά τα δάνειά τους δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί, δίνουν οι τράπεζες. 

Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη είχαν αναγγελθεί συνολικά περί τους 2.900 πλειστηριασμούς, με επισπεύδουσες τράπεζες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν έως και τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου. Στόχος των τραπεζών, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, είναι μέσα στο 2018 να θέσουν προς πώληση μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας τουλάχιστον 15.000 ακίνητα με μέσο τίμημα τις 150.000 ευρώ περίπου.

Η ρύθμιση δανείου που προσφέρουν οι τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό, προωθούν στη στεγαστική πίστη λύσεις τύπου «split balance», μέσω των οποίων επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των δόσεων, με προοπτική ακόμη και για «κούρεμα» μέρους της οφειλής.

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αυτής της κατηγορίας προβλέπουν το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη. Στο πρώτο, που είναι κοντά στην εμπορική αξία του προσημειωμένου ακινήτου, το οποίο ο δανειολήπτης θα πρέπει να εξυπηρετεί, και στο δεύτερο που παγώνει για έως και 15 χρόνια άτοκα. 

Από εκεί και πέρα εάν ο οφειλέτης είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση των νέων δόσεων, το παγωμένο σκέλος θα «σβήνεται» σταδιακά ή θα ακολουθεί νέα διαπραγμάτευση για την εξόφλησή του με ή χωρίς «κούρεμα».

Υπενθυμίζεται ότι για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη είναι ενεργός ο νόμος Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών οπότε οι δανειολήπτες μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε κριτήριο προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν.

Το όριο των πλειστηριασμών

Οι τράπεζες έχουν ατύπως συμφωνήσει με την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σπιτιών αξίας έως και 300.000 ευρώ έως και το τέλος του 2017. Από εκεί και πέρα τους πρώτους μήνες του 2018 το άτυπο όριο θα πέσει στις 200.000 ευρώ και μέσα στη χρονιά θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στις 100.000 ευρώ περίπου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που είναι στρατηγικός κακοπληρωτής και «κοροϊδεύει» για χρόνια το σύστημα θα τη γλιτώσει, καθώς οι τραπεζικές διοικήσεις είναι αποφασισμένες να τελειώνουν μια και καλή με αυτές τις περιπτώσεις. Ηδη κάποιοι πλειστηριασμοί που βρίσκονται στον προθάλαμο του Ειρηνοδικείου αφορούν ακίνητα αξίας μικρότερης ακόμη και των 50.000 ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook