Τουριστικός και εκπαιδευτικός προορισμός στη Φωκίδα – Δείτε τις φωτογραφίες

Η Φωκίδα είναι δημοφιλής προορισμός για πολλούς λόγους. Ιτέα, Γαλαξίδι, Δελφοί είναι μερικά μόνο από τα μέρη που πολλοί επιλέγουν για την εκδρομή τους, τόποι με ξεχωριστή ομορφιά και μεγάλη ιστορία.

Ένα ξεχωριστό ταξίδι, εμπειρία μοναδική, υπόσχεται ακόμα ένα «αξιοθέατο» της Φωκίδας, το Μεταλλευτικό Πάρκο Vagonetto, ένα θεματικό πάρκο μοναδικό στον ελληνικό χώρο. Βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού, στο 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας και στόχος του είναι αφενός να παρουσιάσει τους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου, αφετέρου- και κυρίως-  να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τις καινούργιες γενιές πάνω στην ιστορία εκμετάλλευσης του βωξίτη και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό, τιμώντας και προβάλλοντας τη μεταλλευτική ιστορία της Φωκίδας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας και το πάρκο λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2003.

Η περιήγηση στο Vagonetto δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα-βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Το ταξίδι ξεκινά από το παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί το 1972. Εφοδιασμένοι με κράνη ασφαλείας και αδιάβροχα, οι επισκέπτες μεταφέρονται αρχικά με το Vagonetto, δηλαδή το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι πριν από αρκετές δεκαετίες, και στη συνέχεια περπατούν, ακολουθώντας τα χνάρια των μεταλλωρύχων μέσα στις υπόγειες στοές με τα κοιτάσματα του βωξίτη.

Το ταξίδι συνεχίζεται στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το Vagonetto είναι ανοικτό καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες (εκτός Κυριακής του Πάσχα και Δεκαπενταύγουστου) από τις 9:00 έως τις 17:00. Οι θέσεις για κάθε ξενάγηση στη στοά είναι περιορισμένες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook