Έρχονται χιόνια και τσουχτερό κρύο την Τρίτη και την Τετάρτη

Τα «δόντια» του αναμένεται να δείξει από τις επόμενες, κιόλας, ώρες ο καιρός, με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος, την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους αυξημένα, αλλά και την ενίσχυση των βοριάδων στα πελάγη.

Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο Newsbomb.gr έδωσε αναλυτικά την πρόγνωση των επόμενων ημερών, προειδοποιώντας ότι τα φαινόμενα που θα χτυπήσουν ορισμένες περιοχές θα είναι εξαιρετικά έντονα.
kallianos
Από το απόγευμα της σημερινής ημέρας (Δευτέρας), θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και εν συνεχεία και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Το αίτιο θα είναι οι ψυχρές αέριες μάζες που θα έρθουν από τις Βαλκανικές χώρες, θα εγκατασταθούν στη χώρα μας για 2 ημέρες και στη συνέχεια θα μας αποχαιρετήσουν.

ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΣΕ ΒΟΡΙΑΔΕΣ

 

Αρχικά, οι νοτιάδες των προηγούμενων ημερών, θα δώσουν τη θέση τους σε ισχυρούς κατά περιόδους βοριάδες που θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα από τη σκόνη αλλά και που θα είναι το βασικό αίτιο για τη πτώση της θερμοκρασίας που θα ακολουθήσει. Φαίνεται δε, ότι ειδικά την Τρίτη, η ένταση των βορειοδυτικών ανέμων στα πελάγη θα φτάνουν τα 7 μποφόρ αλλά σε τοπικό επίπεδο ακόμη και τα 8. Για παράδειγμα, μια θαλάσσια περιοχή που θέτει υποψηφιότητα για πολύ ισχυρούς βοριάδες την Τρίτη, είναι η περιοχή από τον Θερμαϊκό μέχρι και τις Σποράδες.

ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κατά τη διάρκεια της διήμερης ψυχρής εισβολής (Τρίτη – Τετάρτη), θα εκδηλωθούν αρκετές βροχοπτώσεις, όχι ιδιαίτερα ισχυρές, κυρίως στα νησιωτικά τμήματα, τόσο του Ιονίου, όσο και του Αιγαίου. Ωστόσο, σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της δυτικής Μακεδονίας, της ΒΔ Αττικής και της ΒΑ Πελοποννήσου, θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχοπτώσεις οι οποίες πάνω από κάποια συγκεκριμένα υψόμετρα θα μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις (βλ. εικόνα 1)

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ – ΠΑΓΕΤΟΣ

Ειδικά το πρωινό της Τετάρτης, οι ελάχιστες τιμές στις θερμοκρασίες των ορεινών τμημάτων της ηπειρωτικής Ελλάδας θα κατρακυλήσουν σε αρνητικές τιμές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί παγετός στα τμήματα αυτά. Στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές θα επικρατήσει ξαστεριά με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ώστε να κατέβει ο υδράργυρος στις τιμές που φαίνονται στον χάρτη (βλ. εικόνα 2)

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ναι μεν θα επικρατήσει κρύο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (και ειδικά το πρωί), όμως οι τοπικές βροχές θα περιοριστούν στην Αττική, την Εύβοια, τις Σποράδες αλλά και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Πάνω από τα συγκεκριμένα υψόμετρα (βλ. εικόνα 3) θα εκδηλώνονται και τοπικές χιονοπτώσεις εξασθενημένες κατά βάση, με εξαίρεση τα ορεινά της Κρήτης όπου νωρίς το πρωί τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι λίγο πιο ισχυρά.

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αθήνα (Τρίτη : 13°C, Τετάρτη : 10°C, Πέμπτη : 14°C)
Θεσσαλονίκη (Τρίτη : 9°C, Τετάρτη : 9°C, Πέμπτη : 12°C)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πολύ εξασθενημένα θα είναι κατά βάση τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων στην Αττική και εννοείται όχι γενικευμένα. Εκτιμώ πως το μεσημέρι της Τρίτης θα εκδηλωθούν ασθενείς κατά βάση τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Βοιωτία, δηλαδή στα Βορειοδυτικά ορεινά τμήματα της Αττικής και πάνω από τα 1000 μέτρα. Επίσης, την Τετάρτη νωρίς το πρωί, θα χιονίσει τοπικά σε περιοχές των ανατολικών και βορείων τμημάτων του νομού Αττικής, έστω και πρόσκαιρα, πάνω από τα 600 μέτρα ενδεικτικά.
Στις αντίστοιχες περιοχές του νομού που έχουν χαμηλότερα υψόμετρα, εννοείται ότι θα εκδηλώνονται τοπικές βροχοπτώσεις κατά βάση ασθενείς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ Ο ΥΓΡΑΡΓΥΡΟΣ

Από την Πέμπτη και έπειτα θα αρχίσει η θερμοκρασία να παρουσιάζει άνοδο διότι οι ψυχρές αέριες μάζες θα «αποχωρήσουν» από τη χώρα μας, ενώ τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πλέον μεγάλα για το σύνολο της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook