Στις 11,12 και 13 Δεκεμβρίου 2017 θα διεξαχθούν οι εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων. Είναι η κορυφαία θεσμική διαδικασία του μικρομεσαίου επιχειρηματία για να έχει φωνή και δυνατότητα παρέμβασης απέναντι στην λαίλαπα της πλέον επαχθέστερης κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα. Μίας κυβέρνησης που έχει ένα ταξικό δογματισμό για το πως αντιλαμβάνεται την οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας. 

Ο μικρός επιχειρηματίας είναι αποκλεισμένος από το τραπεζικό σύστημα, υποφέρει από τα capitals controls, δεν μπορεί να εκδώσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα λόγω της συσσώρευσης υπέρογκων προσαυξήσεων και δόσεων και απειλείται με ολική εξόντωση. Από την άλλη, οι πολυεθνικές ζουν μεγάλες στιγμές γιατί η κυβέρνηση έχει φροντίσει να τους απαλλάξει από τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που ήταν ο πλέον παραγωγικός ιστός της ελληνικής κοινωνίας και απομυζούν το εισόδημα των καταναλωτών στέλνοντας το στο εξωτερικό.

Άρα η επιλογή διοίκησης στο επιμελητήριο είναι μία πολιτική επιλογή και όχι κομματική. Μία  επιλογή πολιτικής στήριξης της μικρής επιχειρηματικότητας και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Μία πολιτική με κοινωνική σύνθεση, άοκνης δουλειάς, διεκδίκησης, διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Ο Χανιώτης επιχειρηματίας και έμπορος θα πρέπει να αναδείξει εκείνη την διοίκηση που μπορεί να ακούσει τα προβλήματά του και να  τον υποστηρίξει στην επίλυσή τους. Δυστυχώς, μόνο αυτό μπορεί να κάνει γιατί απλούστατα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σημερινό ανάλγητο Ελληνικό κράτος.

Η μέχρι τώρα διοίκηση του ΕΒΕ Χανίων με επικεφαλής τον Γιάννη Μαργαρώνη μπόρεσε με την εξωστρέφεια της, την διάφανη διαχείριση και το μεγάλο σε όγκο και ποιότητα έργο της να ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες των Χανιωτών .Πρέπει όλοι να τον στηρίξουμε, ώστε να ολοκληρώσει το όραμά του με μία δεύτερη τετραετία για να μην χαθεί ότι έχει γίνει μέχρι τώρα. Δεν θα μπω στη λογική να περιγράψω τι έχει κάνει. Το κάνει ο ίδιος πάρα πολύ καλά και το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας σε μεγάλο βαθμό. Είναι θεμιτό και δημοκρατικό και στα πλαίσια του πλουραλισμού η συγκρότηση συνδυασμών για την διεκδίκηση του ΕΒΕΧ.

Θα μπω στην λογική όμως να σχολιάσω την συγκρότηση ψηφοδελτίων από το πουθενά, χωρίς πολιτικό και θεσμικό όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς γνώση, με ετερόκλητη σύνθεση και το μόνο κοινό που τους ενώνει είναι η ποδοσφαιρική κουλτούρα και ορολογία. Αυτό το επιμελητήριο θέλουμε ;

Οι Χανιώτες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις επιλογές τους. Με τέσσερις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ , ο νομός μας έχει το μεγαλύτερο πολιτικό κενό σε όλη την Eλλάδα και με την σημερινή δημοτική αρχή, η πόλη μας έχασε πέντε χρόνια ανάπτυξης. Πρέπει δηλαδή να παραδώσουμε και το Επιμελητήριο ως ποδοσφαιρικό έπαθλο; Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο  να βγαίνει Δήμαρχος να στηρίζει δημόσια κάποιον υποψήφιο ως ηγετική μορφή επιλέγοντας να είναι Δήμαρχος σε συγκεκριμένη ομάδα δημοτών του και να προχωράει σε δηλώσεις που δημιουργούν αποκλεισμούς και πνεύμα χουλιγκανισμού. Βλέπουμε υποψήφιους συνδυασμών να εκστασιάζονται με τις ηγετικές ικανότητες υποψηφίου προέδρου τους, άσχετα αν η γνωριμία τους μετρά περίπου ένα μήνα.

Αυτό το πολιτικό ήθος και πολιτισμό θέλουμε να αναδείξουμε;  Είναι ευκαιρία λοιπόν, να αποδείξουμε ότι ξέρουμε ποιο είναι το καλό για την πόλη και την κοινωνία μας και το σπουδαιότερο να σταματήσει ο βιασμός της νοημοσύνης μας.  

  • * Ο Ιπποκράτης Μανουδάκης είναι επιχειρηματίας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook