Μπορεί ο μονίμως επιτηδευμένος κ. Κατρούγκαλος, περιχαρής να δηλώνει αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, την ίδια στιγμή όμως οι εγκύκλιοι που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας ενεργοποίησαν ένα μόνιμο μηχανισμό συνεχούς μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με τα όσα ο κ. Κατρούγκαλος είχε συμφωνήσει οι νέες συντάξεις εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική ύφεση ή ανάπτυξη, την ανεργία, τους μισθούς και τη γήρανση του πληθυσμού. Εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι σε περιόδους ύφεσης, ανεργίας, χαμηλών μισθών και πληθυσμιακής γήρανσης το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα είναι όλο και μικρότερο. Κατά μέσο όρο οι συνταξιούχοι θα δουν τις ήδη κουτσουρεμένες επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται από 20% έως 30%.

Μία παρανόηση που συχνά κάνουν φίλοι συνταξιούχοι είναι η πίστη του ότι «τους έφαγαν τα λεφτά» αφού με τις εισφορές που πλήρωναν τόσα χρόνια «έχουν χρηματοδοτήσει οι ίδιοι τη σύνταξη τους». Ουδέν αναληθέστερο τούτου και πραγματικά με λυπεί η διαπίστωση ότι η κρατικίστικη προπαγάνδα έχει αλλοιώσει τόσο τη σκέψη μας που ακόμα και μορφωμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αντιληφθούν το τι πραγματικά έχει συμβεί. Πράγματι όλοι οι ασφαλισμένοι πληρώνουμε πολλά λεφτά στα ασφαλιστικά μας ταμεία με σκοπό την αξιοπρεπή διαβίωση όταν με το καλό αποχωρήσουμε από την εργασία μας. Μόνο που με αυτά τα λεφτά χρηματοδοτούνται οι νυν συνταξιούχοι, με αντάλλαγμα την άτυπη συμφωνία πως οι επόμενοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν και θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χρηματοδοτώντας τις δικές μας συντάξεις.

Η ουσία είναι πως χωρίς ανάπτυξη, πραγματική ανάπτυξη και όχι τη γλισχρή του 1% ή 2% που προβλέπετε από τα μνημόνια, η μείωση των συντάξεων θα είναι συνεχής ανεξάρτητα από το κόμμα που θα κυβερνά.

Ένα καλό παράδειγμα για το πόσο πρέπει να αλλάξουν τα μυαλά μας είναι η διαφορετική κατάληξη δύο επενδύσεων. Στην Ελλάδα η γερμανική εταιρία BOSCH αγόρασε έκταση 150 στρεμμάτων στη Μαγούλα για να αναβαθμίσει το εργοστάσιο της. Ο δήμος Ελευσίνας αντέδρασε καλώντας τους δημότες σε… αγώνα «να αποτρέψουμε το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα». Η εταιρία βρήκε άλλη χώρα να κάνει την επένδυση της και κλείνει και το υπάρχον εργοστάσιο. Άξιος ο αγώνας του δημάρχου.

Στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Νιου Τζέρσεϋ έγινε μία επένδυση από την ελληνική εταιρία Megas Yeeros. Όπως ο ιδρυτής της κ. Νικόλαος Λούστας δήλωσε, οι διαδικασίες για μια επένδυση στις ΗΠΑ είναι δύσκολες και απαιτητικές, ωστόσο η μεγάλη διαφορά είναι ότι εκεί οι κρατικές υπηρεσίες είναι δίπλα στον επενδυτή και προσφέρουν κάθε βοήθεια για να διευκολυνθεί η επένδυση. Στην περίπτωση τους μάλιστα είχαν την ευχάριστη έκπληξη να παραβρεθεί στα εγκαίνια του εργοστασίου ο κυβερνήτης της πολιτείας ώστε να τιμήσουν έναν επενδυτή που συμβάλλει στην αμερικανική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.        

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook