Πώς η χάραξη αιγιαλού οδήγησε στην αμφισβήτηση ιδιοκτησιών που χρονολογούνται δύο αιώνες πίσω – Την ίδια ώρα τα βυρσοδεψεία “φεύγουν” απ’τα Ταμπακαριά και “πάνε” Μαλάξα 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα “νομικό θρίλερ” στα Ταμπακαριά, για την δικαίωση ιδιοκτητών των ιστορικών κτισμάτων, των οποίων το κράτος αμφισβητεί την κυριότητά και εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης τους

Ενώ σύμφωνα με αραβικό έγγραφο, η εγκατάσταση των βιοτεχνιών επεξεργασίας δερμάτων πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1830 και 1840 και παρόλο που για τα ιστορικά κτίρια υπάρχουν κυριότητες που είναι καταγεγραμμένες από το 1850, το δημόσιο αμφισβητεί επί της ουσίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτισμάτων και φέρεται ως νόμιμος ιδιοκτήτης του.

Το πρόβλημα προέκυψε με παλαιότερες αποφάσεις που αφορούν στην χάραξη του αιγιαλού και με τον καθορισμό αυτού το δημόσιο αποκτά κυριότητα σε αυτά τα κτίσματα, δηλαδή διεκδικεί αυτά τα ακίνητα, άλλοτε ολόκληρα και άλλοτε τμήματος αυτών.

Οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων προχωρούν από κοινού, μέσω της νομικής οδού, σε αίτημα για επαναχάραξη του αιγιαλού και προσδοκούν οτι, προσκομίζοντας έγγραφα που αποδεικνύουν την κυριότητα των κτισμάτων, θα δικαιωθούν και θα λάβει τέλος οποιοδήποτε αμφισβήτηση της περιουσίας τους.

Ένας εκ των δικηγόρων των ιδιοκτητών, μιλώντας στο Flashnews.gr, ανέφερε οτι θα υποβληθεί αίτηση για επανακαθορισμού του αιγιαλού στην συγκεκριμένη περιοχή.

“Όταν έγινε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αυτά τα κτίρια υφίσταντο τουλάχιστον 30 χρόνια πιο μπροστά. Οταν είχαμε την Κρητική Πολιτεία αυτά υφίστατο. Εδώ έχουμε τρανταχτά στοιχεία εκ των οποίων αναδεικνύεται η κυριότητα των ιδιωτών. Όλη η προσπάθεια κατατείνει στο να γίνει επανακαθορισμός του αιγιαλού γιατί πιστεύουμε με αποδεικτικά στοιχεία, που έχουν να κάνουν με το πότε κτίστηκε το κάθε κτίριο, με την κατάσταση από απόψεως αιγιαλού και το πώς ήταν το περιβάλλον στα συγκεκριμένα μέρη, ότι όλα κατατείνουν υπερ των ιδιοκτητών”… “Πρέπει να γίνει επανακαθορισμος του αιγιαλού, για αυτά τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες πριν το 1874 και έχει επέλθει πλήρης κυριότητα εις τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Ο δε αιγιαλός δεν έχει νομίμως καθοριστεί, με αποτελεσμα αυτά τα κτίρια που είναι βυρσοδεψία από το 1850 και 1870, να έχουν την γραμμή της παραλίας ακόμη και νοτίως αυτών, δηλαδή η γραμμή εμφανίζεται στην οδό πάνω. Αυτά τα πράγματα δεν είναι βάσιμα. Έγινε μια εκ του προχείρου καταγραφή”.

Ανακήρυξη των Ταμπακαριών ως δατηρητέα μνημεία για την διάσωσή τους

Και ενώ, χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από την πρώτη αίτηση που είχε υποβάλλει ο δήμος Χανίων το 2007, για την ανακήρυξη των Ταμπακαριών της Χαλέπας σε διατηρητέα,  μόνο εκείνα που βρίσκονται στην Βιβιλάκη, έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια και σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την αναγνώριση των Ταμπακαριών της Αγίας Κυριακής ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σύνολο ιστορικής μνήμης.

Η ανακήρυξη των Ταμπακαριών ως διατηρητέα δίνει το πράσινο φως για την αποκατάσταση και ανάδειξη των παλιών βυρσοδεψείων, κάποια εκ των οποίων έχουν εμφανή τα σημάδια του χρόνου και κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Επίσης η ανακήρυξή τους ως διατηρητέα αποτελεί μια νομική ασπίδα προστασίας από ενδεχόμενη κατεδάφισή τους, καθώς όπως αναφέρουν νομικοί, όταν τα κτίρια είναι διατηρητέα, αποκλείεται “επί ποινή θανάτου η κατεδάφιση”.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όσο και η ανακήρυξή τους ως διατηρητέα από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανοίγει το δρόμο για την “αναζωογόνηση” των Ταμπακαριών, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση και αποκατάστασή τους.

Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με τεχνική έκθεση που είχε υποβληθεί από το δήμο Χανίων και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο, προτείνεται η λειτουργία χρήσεων αμιγούς κατοικίας στα υφιστάμενα κτίρια ενώ μόνο στα ισόγεια επιτρέπεται η χρήση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος παραδοσιακού τύπου. 

Στο Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων στη Μαλάξα τα βυρσοδεψεία

Όσον αφορά τα βυρσοδεψεία η μετεγκατάστασή τους αποτελεί ειλημμένο θέμα καθώς προβλέπεται η μεταφορά τους στο νέο Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων, οι εργασίες κατασκευής του οποίου ξεκίνησαν στις 4 Μαΐου, σε έκταση άνω των 500 στρεμμάτων, στη Μαλάξα, 

Οι επιχειρήσεις, που βρίσκονται στην συγκλονιστική από ιστορικής άποψης περιοχή των Χανίων και λειτουργούν νόμιμα, θα μπορούν να μετεγκατασταθούν στο πάρκο όταν αυτό ολοκληρωθεί, σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις με σύγχρονες υποδομές για επεξεργασία λυμάτων. Υπενθυμίζεται οτι συχνά, περίοικοι επέρριπταν ευθύνες για φαινόμενα θαλάσσιας ρύπανσης που κατά καιρούς εμφανίζονται στην περιοχή, στη λειτουργία των βυρσοδεψίων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε αποδειχτεί ενώ οι βυρσοδέψες διαβεβαιώνουν ότι δεν προβαίνουν σε απορρίψεις ρυπογόνων υλικών στη θάλασσα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook