Η φιλοζωική PETA ανατρέπει τους όρους της βράβευσης με τον πρώτο πίθηκο που πήγε ποτέ σε ανθρώπινο δικαστήριο

Ένας μακάκος, ο Naruto, που πόζαρε όλο νάζι και καμάρι για μια φωτογραφία, αναγορεύτηκε από την πάντα δραστήρια PETA ως «Πρόσωπο της Χρονιάς».

Η PETA τον τίμησε με τίτλο για να δείξει σε όλους ότι «είναι κάποιος, όχι κάτι».

Ο ίδιος ο Naruto εξάλλου τράβηξε τη… selfie του το 2011, όταν ο βρετανός φωτογράφος David Slater έστησε τον εξοπλισμό του σε νησάκι της Ινδονησίας και ο μακάκος του έκλεψε την κάμερα και πάτησε το κουμπάκι.

Γι’ αυτό και η PETA του έχει αποδώσει όλα τα δικαιώματα της φωτογραφίας, ως «δημιουργό και κάτοχο αυτής της φωτογραφίας».

Ο ινδονησιακός μακάκος έζησε τις δικές του στιγμές φήμης πίσω στο 2011, η PETA δεν τον ξέχασε ωστόσο, καθώς η ιστορία με τα δικαιώματα της φωτογραφίας είχε γίνει ορόσημο στα δικαστικά χρονικά των ΗΠΑ. Και τελεσιδίκησε τελικά πολύ πρόσφατα!

Η οργάνωση (People for the Ethical Treatment of Animals – PETA) είχε μηνύσει όλα τα ειδησεογραφικά που είχαν πάρει την εικόνα, που είχε γίνει φυσικά viral, αποδίδοντας τα δικαιώματα στον εξάχρονο τότε Naruto.

«Η ιστορική selfie του Naruto άλλαξε την ιδέα του ποιος είναι ένας άνθρωπος και ποιος δεν είναι και κατέληξε στην πρώτη ποτέ μήνυση που έψαχνε να ανακηρύξει ένα μη ανθρώπινο ζώο στον κάτοχο δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, αντί να είναι το αντικείμενο της ιδιοκτησίας», είπε το ιδρυτικό στέλεχος της PETA, Ingrid Newkirk.

Μόνο που απέναντί τους βρήκαν τον φωτογράφο Slater, ο οποίος διεμήνυε πως ήταν εκείνος ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο Βρετανός είχε κερδίσει πρωτόδικα, η PETA πήγε όμως την υπόθεση στο Εφετείο, το οποίο δεν θα προλάβαινε ωστόσο να εκδώσει ετυμηγορία καθώς οι δύο πλευρές ήρθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό τον Σεπτέμβριο.

Ο Slater συμφώνησε να δώσει το 25% των εσόδων από τη φωτογραφία στο καταφύγιο ζώων της Ινδονησίας όπου ζει ο Naruto…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook