Ποια νοσήματα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται

Οι κτηνοτρόφοι, οι ιδιώτες κτηνίατροι, οι υπεύθυνοι των Δήμων που διαχειρίζονται αδέσποτα κατοικίδια σαρκοφάγα ζώα και κάθε πρόσωπο ή φορέας που κατέχει ζώα ή διαχειρίζεται ζώα, υποχρεούνται να δηλώνουν στις κτηνιατρικές Αρχές της χώρας οποιαδήποτε υποψία ή επιβεβαίωση για νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης, βάσει σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα ο ΑγροΤύπος σας παρουσιάζει τα νοσήματα των ζώων που πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται.

Κάθε εργαστηριακό αποτέλεσμα ή κλινικό σύμπτωμα (ανάλογα με το νόσημα) το οποίο επιβεβαιώνει ή θα μπορούσε να αποτελεί υποψία εκδήλωσης κάποιου από τα νοσήματα αυτά, θα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στις κατά τόπου αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές. Η αξιολόγηση και τυχόν διερεύνηση των αποτελεσμάτων αυτών αποτελεί αντικείμενο της αρμόδιας τοπικής κτηνιατρικής αρχής.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 23 του Νόμου 4235/2014 προβλέπεται επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 5.000-60.000€ για τη μη δήλωση στις αρμόδιες τοπικές αρχές των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης ή της αυξημένης θνησιμότητας, όπου αυτό προβλέπεται.

Με την ίδια εγκύκλιο το ΥπΑΑΤ ζητά την άμεση κοινοποίηση στο Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του υπουργείου, αναφορικά με τα ακόλουθα νοσήματα: 2 Λιστερίωση, Λεϊσμανίαση, Πυρετό Q (πλέον των οδηγιών που ισχύουν για νοσήματα για τα οποία εφαρμόζονται προγράμματα ελέγχου και εκρίζωσης- π.χ. Λύσσα). 

Επιπλέον, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των ΠΕ και Περιφερειών της χώρας παρακαλούνται για τη συνεργασία τους με τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στις περιπτώσεις διερεύνησης κρουσμάτων σε ανθρώπους (περιπτώσεις ζωοανθρωπονόσων) και για τη συμπλήρωση των αντίστοιχων Δελτίων του ΚΕΕΛΠΝΟ το συντομότερο δυνατό.

Ο Κατάλογος Νοσημάτων Υποχρεωτικής Δήλωσης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook