Επιζώντες και συγγενείς θυμάτων, θυμούνται το ναυάγιο που παρέσυρε στο θάνατο  224 ψυχές, αφήνοντας πίσω χήρες, ορφανά και απέραντη θλίψη

Μνήμες μιας τραγωδίας που στιγμάτισε για πάντα τα Χανιά, αναβίωσαν σήμερα το πρωί, στην πλατεία Τάλω, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ναυαγίου “Ηράκλειον”, στις 8 Δεκεμβρίου.

Επιζώντας ναυαγοί αλλά και συγγενείς θυμάτων, αν και έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από εκείνη την ημέρα, με συγκίνηση παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ναυαγίου που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 1966, παρασέρνοντας στον θάνατο 224 ψυχές, αφήνοντας πίσω χήρες, ορφανά και απέραντη θλίψη.

Το παρον στην εκδήλωση έδωσαν και δύο ναυαγοί, ο Κωνσταντίνος Μπιρικάκης και ο Σταύρος Λαγωνικάκης, οι οποίοι διασώθηκαν μετά από πολύωρη μάχη με τα κύματα που έφταναν τα 7 με 8 μέτρα και έπειτα από τόσα χρόνια, θυμούνται τις δραματικές στιγμές που έζησαν

 
Ενώ ήταν έγκυος, έχασε τον άντρα της στο ναυάγιο που άφησε πίσω μια χήρα και 3 ορφανά παιδιά

Πενηντα ένα χρόνια μετά, η Ελένη Μπουράκη, θυμάται την ημέρα που έμαθε τα κακά μαντάτα για το χαμό του άντρα της, ο οποίος ήταν οδηγός σε φορτηγό και ταξίδευε συχνά.

Ήξερε κολύμπι, αλλά δεν γλίτωσε. Κολυμπούσε για 12 ώρες αλλά δεν εσώθηκε. Περίμενα πως θα σωθεί… Τον βρήκαν και μας τον έφεραν νεκρό”, λέει η κυρία Ελένη που έμαθε για το ναυάγιο από το ράδιο.

Η ίδια ήταν 32 χρονών τότε, όπως και ο άντρας της και ήταν έγκυος στο τρίτο τους κορίτσι. Έμεινε πίσω, χήρα με τρία παιδιά, ένα αγέννητο και δύο ακόμα κορίτσια, δύο και τεσσάρων ετών.

 

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστη προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και στη συνέχεια ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, κατά σειρά, από εκπροσώπους της αντιπεριφέρειας Χανίων, του δήμου Χανίων, του συλλόγου συγγενών θυμάτων του “Ηράκλειον” και της ανώνυμης ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook