Παράταση Υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής Σταφυλιών Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Αμπέλου για το έτος 2017        

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ηρακλείου ενημερώνει τους παραγωγούς Οινοστάφυλων ότι  η υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Οι Δηλώσεις Συγκομιδής είναι υποχρεωτικές σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009 , είτε οι παραγωγοί παραδίδουν την παραγωγή τους στα Οινοποιεία , είτε οινοποιούν για λογαριασμό τους και υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr.

Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής ( 31 Δεκεμβρίου 2017 ), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής.

Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη Δήλωση Συγκομιδής του , έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την υπηρεσία μας διόρθωσή της , με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών – παραστατικών .

1.    Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής:

α) Οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 1 στρέμμα αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

β) Οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους . Στην περίπτωση αυτή υποβάλλουν Δήλωση Παραγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. πώληση μέρους  σταφυλικής  παραγωγής ) ,  οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης υποχρεούνται να υποβάλουν και Δήλωση Συγκομιδής.

2. Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής :

α) Οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου και παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο.

β) Οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν επιπλέον της Δήλωσης Συγκομιδής και Δήλωση Παραγωγής.

γ) Σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική Δήλωση Συγκομιδής , οπότε και στο αντίστοιχο πεδίο θα συμπληρώνεται και το αίτιο που την προκάλεσε (π.χ ανωτέρα βία, μη συγκομιδή για οικονομικούς λόγους, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα και λοιποί λόγοι). Επίσης μηδενική Δήλωση Συγκομιδής υποβάλλουν οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν μηδενική παραγωγή λόγω αναδιάρθρωσης του αμπελώνα τους .

Οι υπόχρεοι για Δηλώσεις Συγκομιδής που δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές έως την παραπάνω ημερομηνία  αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων). Η υπέρβαση της ημερομηνίας που έχει οριστεί κατά 10 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, επισύρει αναλογική μείωση των καταβλητέων ποσών για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο σε επιδοτούμενα προγράμματα, σε ποσοστό 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης (άρθρο 18 Καν (ΕΚ) 436/2009).

Μετά την κατάθεση των Δηλώσεων Συγκομιδής και την επεξεργασία των στοιχείων τους , η υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους .

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση στο τηλ. 2810309203 – Αργυρίου Δούκας . 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook