Η περίοδος υποβολής αντιρρήσεων ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου – Η απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες

Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων αναρτήθηκαν σήμερα οι Δασικοί Χάρτες για ορισμένες περιοχές του νομού Χανίων.

Πρόκειται για την πρώτη ανάρτηση δασικών χαρτών στο νομό και σε αυτή την φάση οι χάρτες που αναρτήθηκαν αφορούν στους προ Καποδιστριακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κουνουπιδιανών, Μουρνιών, Νέας Κυδωνίας, Νεροκούρου, Περιβολίων, Σούδας, Χανίων και Γαύδου της Π.Ε. Χανίων, συνολικής έκτασης 128.675,616 στρεμμάτων.

Οι χάρτες έχουν αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε.

(http://www.ktimatologio.gr/forestmaps/Pages/das.aspx

http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension/default.aspx)

Στον ανωτέρω αναρτημένο δασικό χάρτη περιλαμβάνεται και ο ιστορικός ορθοφωτοχάρτης, που απεικονίζει τα πολύγωνα των δασικών εν γένει εκτάσεων, που προσδιορίστηκαν από τα φωτοερμηνευτικά στοιχεία των παλαιότερων αεροφωτογραφιών.

Σημειώνεται ότι στον αναρτημένο δασικό χάρτη απεικονίζονται και αποτυπώνονται:

α. με μαύρο χρώμα το όριο των περιοχών του άρθρου 23 παράγραφος 2α και 2β του ν. 3889/2010 όπως ισχύει που εξαιρούνται της ανάρτησης του δασικού χάρτη,

β. με ιώδες χρώμα το περίγραμμα των οικιστικών πυκνώσεων του άρθρου 23 παράγραφος 4, του ν. 3889/2010 όπως ισχύει, οι οποίες εξαιρούνται της ανάρτησης και της υποβολής αντιρρήσεων.

Επιπλέον στην απόφαση αναφέρονται και τα εξής:

Β. Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος, αφού λάβει γνώση του περιεχομένου του αναρτημένου κατά τα προηγούμενα δασικού χάρτη, να υποβάλει τις τυχόν αντιρρήσεις του εντός αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν πέντε (105) ημερών, η οποία αρχίζει την 20η Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.
Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η 3η Απριλίου 2018 ημέρα Τρίτη.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 23η Απριλίου 2018 ημέρα Δευτέρα.

Με τις αντιρρήσεις προβάλλονται λόγοι που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την αμφισβήτηση του χαρακτήρα και της μορφής των εμφανιζόμενων στο χάρτη εκτάσεων. Αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων αφορούν μόνο τα προβλεπόμενα στην παρ. Α της Υ.Α. 153394/919/12-4-2017 (Φ.Ε.Κ. 1366Β΄).
Αντιρρήσεις και αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων μπορούν να υποβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, εφόσον επικαλούνται για τη θεμελίωση του
έννομου συμφέροντός τους εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις περιληφθείσες στον αναρτηθέντα δασικό χάρτη δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις. 

Αντιρρήσεις και αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων ειδικά κατά της παράλειψης να περιληφθεί στο δασικό χάρτη ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση, μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και, ιδίως, οι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγεται η έκταση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά, στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε. (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoDasika_Page.aspx) με την συμπλήρωση
σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας, με χρήση διαδικτυακής εφαρμογής.

•Για την υποβολή αντίρρησης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των γεωγραφικών συντεταγμένων των κορυφών του πολυγώνου/γεωτεμαχίου της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και η μορφή, καθώς και το εμβαδόν της.

•Επίσης, για την υποβολή αντίρρησης καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της έκτασης που αφορά αυτή, όπως έχει καθοριστεί με την Κ.Υ.Α. της περίπτωσης (7) ανωτέρω. Η μη τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων καθιστά την αντίρρηση απαράδεκτη.

Δεν απαιτείται καταβολή τέλους, κατ’ εξαίρεση, για αντιρρήσεις που αφορούν περιοχές:

α) που έχουν συμπεριληφθεί στο δασικό χάρτη, λόγω μη αποτύπωσης τού περιγράμματος της παρ. 2 περίπτωση α΄ του άρθρου 23 του ν. 3889/2010, όπως ισχύει, καθώς και οι εκτάσεις που εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3β του άρθρου 31 του ν. 4280/2014, όπως ισχύει.
β) που εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε διανομές (κληροτεμάχια) του εποικισμού και του αναδασμού.
γ) που εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του εποικισμού και του αναδασμού.
δ) για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 ν. 998/1979, οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.
ε) κατά το τμήμα που εμπίπτει σε εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις στη διαδικασία του άρθρου 14 ν. 998/1979 (άρθρο 28 παρ. 18.α ν. 2664/1998 όπως ισχύει).
στ) που υποβάλλονται από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.
ζ) που υποβάλλονται από την Κεντρική Διοίκηση κατά την έννοια της περίπτωσης στ΄ της παρ.1 του άρθ.14 του ν.4270/2014 (Α΄143).

Για την τεκμηρίωση της υπαγωγής στις ανωτέρω περιπτώσεις α΄ ή β΄ και γ΄ με την αντίρρηση υποβάλλονται, απαρέγκλιτα, από τον ενδιαφερόμενο, ως απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης (περ. α΄) ή της υπηρεσίας εποικισμού (περ. β΄ ή γ΄) αντίστοιχα. Για την περίπτωση δ΄ υποβάλλεται η τελεσίδικη πράξη. Για την περίπτωση ε΄ προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη για την αναζήτηση και ταυτοποίηση των υπό εκκρεμότητα στοιχείων προσκομίζοντας σχετικά αντίγραφα και την επί τόπου υποβολή αντίρρησης.

Σημείο Υποστήριξης  Ανάρτησης Δασικών Χαρτών

Επίσης με άλλη απόφαση συγκροτήθηκαν δύο Σημεία Υποστήριξης της διαδικασίας. Το ένα σημείο  θα λειτουργεί στην Διεύθυνση Δασών Χανίων από 8:00 – 16:00 τις εργάσιμες ημέρες και καθόλη την διάρκεια υποβολής αντιρρήσεων και το άλλο σημείο θα έχει επίσης έδρα στην Διεύθυνση Δασών Χανίων αλλά οι αρμόδιοι περιστασιακά θα μεταβαίνουν στην Γαύδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook