Μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα αδέσποτα ζώα πραγματοποιούνται στο Δήμο Χερσονήσου 

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Χερσονήσου διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση των μαθητών της Β΄ τάξης γυμνασίου Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου στην αίθουσα της πρώην αγγλικανικής εκκλησίας (πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών), με θέμα την ευεργετική επίδραση των ζώων συντροφιάς στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, αλλά και στις θετικές αλλαγές που η συντροφιά ενός κατοικίδιου μπορεί να επιφέρει σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο. 

Η ομιλήτρια, κ. Ελένη Καζαντζάκη, ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στις επιστήμες του «Εγκεφάλου και Νου» και υποψήφια διδάκτορας Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις «θαυματουργές» ικανότητες των κατοικίδιων ζώων, τα οποία μπορούν να χαρίσουν χαρά και αυτοπεποίθηση, αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή ακόμα και με χρόνιες παθήσεις. Στη συνέχεια, ακολούθησε εκτενής συζήτηση όπου οι μαθητές εξέφρασαν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους και κατέθεσαν εμπειρίες, αλλά και τα συναισθήματά τους για τις καθημερινές δυσκολίες που βιώνουν τα αδέσποτα ζώα στους δρόμους. Δόθηκαν συμβουλές και προτάσεις για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των δεσποζόμενων αλλά και των αδέσποτων φίλων και αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντική η υιοθεσία και όχι η αγορά ενός κατοικίδιου. Η συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον με λιγότερα αδέσποτα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χερσονήσου δε διαθέτει καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Κάθε έτος υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του Δήμου και ιδιώτη κτηνιάτρου για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης αδέσποτων σκύλων. Έχουν συναφθεί έξι συμβάσεις από το έτος 2012, ενώ μέχρι σήμερα συνολικά έχουν εξεταστεί, εμβολιαστεί, στειρωθεί και σημανθεί πάνω από τετρακόσια (400) αδέσποτα σκυλιά. Ένας σχετικά μικρός αριθμός από τα ζώα αυτά έχει υιοθετηθεί, ενώ τα υπόλοιπα επανεντάχθηκαν στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν. Επίσης, καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για να οργανωθούν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς με εθελοντική προσφορά εργασίας εθελοντών κτηνιάτρων ενώ, ταυτόχρονα, σε ετήσια βάση γίνεται προμήθεια ξηρής τροφής με την οποία, μέσω φιλόζωων πολιτών και φιλοζωικών οργανώσεων,  σιτίζονται πολλοί αδέσποτοι σκύλοι στην διοικητική περιφέρεια  του δήμου.

Προκειμένου μάλιστα να υπάρξει ακόμα πιο ολοκληρωμένη και συστηματική  ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών για το θέμα των αδέσποτων ζώων, στις αρχές του μήνα υπογράφηκε σύμβαση με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα «ΕΛΓΟ Δήμητρα» (Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης) για καταγραφή των αδέσποτων στην περιοχή, με ταυτόχρονη διερεύνηση τυχόν κινδύνων μετάδοσης νοσημάτων, αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης εθελοντών και πολιτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook