Ο Λυκούργος Καλλέργης, μία πολυσχιδής προσωπικότητα με πολυσήμαντη προσφορά στον πολιτισμό αλλά και με σημαντική παρουσία στον πολιτικό στίβο, απεβίωσε πλήρης ημερών το Σάββατο το πρωί νικημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Καταγόταν από οικογένεια Κρητικών οπλαρχηγών και ήταν γιος του πρωτοπόρου σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη, πρωτεργάτη της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1914, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Τέλειωσε τη μέση εκπαίδευση στην Αθήνα -όπου και ήρθε στα δέκα του χρόνια- και έκανε θεατρικές σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Κάρολου Κουν.

Με θεατρικές σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν, κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1934 στον ρόλο του Πανάρετου στην Ερωφίλη του Χορτάτση. Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης, πήρε μέρος σε μεγάλη σειρά έργων, ερμηνεύοντας ρόλους σε θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής. Μετέφρασε τα θεατρικά έργα του Τσέχωφ και έγραψε το βιβλίο «Στο διάβα του πολυτάραχου 20ου αιώνα». Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και το 1977 εκλέχτηκε Βουλευτής του ΚΚΕ.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πιραντέλλο και Βεάκη και έχει αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Φωκά, με την οποία απέκτησε μία κόρη και σε δεύτερο γάμο με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου από την οποία έχει ένα γιο.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής για το χαμό του Λυκούργου Καλλέργη

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Λυκούργου Καλλέργη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, πληροφορούμενος τον θάνατο του τέως βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κάνοντας την εξής δήλωση:

«Ένας σημαντικός άνθρωπος του πολιτισμού και των κοινωνικών αγώνων έφυγε από κοντά μας.

Ο Λυκούργος Καλλέργης υπήρξε μια πνευματική προσωπικότητα που υπηρέτησε με αφοσίωση τη δραματική τέχνη ως ερμηνευτής, σκηνοθέτης, δάσκαλος και θεατρικός συγγραφέας. Ταυτόχρονα όμως ήταν ένας πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης με ενεργό συμμετοχή στα κοινά, αγωνιζόμενος πάντα για τις αξίες του πολιτισμού και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των αδυνάτων.

Η θητεία του στα κοινοβουλευτικά έδρανα κατά την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά και η μακρόχρονη συνδικαλιστική δράση του χαρακτηρίσθηκαν από την αξιοπρέπεια, τη σεμνότητα και την ιδεολογική συνέπεια που τον διέκριναν ως άνθρωπο σε όλη του τη ζωή.

Στην οικογένεια και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια»

Συλλυπητήρια από τον Περιφερειάρχη Κρήτης

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Λυκούργου Καλλέργη εκφράζει στην οικογένειά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος Κρητικός, ένας σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά και μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Αριστεράς.

Ο Λυκούργος Καλλέργης δίδαξε ήθος και ευπρέπεια, ενώ άφησε σπουδαία παρακαταθήκη ως πνευματικός άνθρωπος αλλά και στην διάρκεια της λαμπρής καριέρας του ως ηθοποιός» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Και προσθέτει: «Παράλληλα η οικογένεια του Λυκούργου Καλλέργη συμμετείχε ενεργά στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες και ήταν γιος του πρωτοπόρου σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη, πρωτεργάτη της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η Κρήτη θα τον θυμάται για πάντα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook