Θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Χανίων της ΚΝΕ  - Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στο θέατρο "Δημ.Βλησίδης"

Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ και των Τομεακών Συμβουλίων της ΚΝΕ στα Χανιά για την επέτειο των 100 χρόνων της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης του έργου του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι «ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΥΦΦ!», από τη Θεατρική Ομάδα Χανίων της ΚΝΕ. 

Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ έχει στο ενεργητικό της παραστάσεις όπως η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων (2012), ο Εχθρός Λαός (2015), η Ανατομία του φασισμού (με κείμενα του Μπρεχτ από τον Τρόμο και αθλιότητα στο τρίτο ράιχ και την Αντιγόνη) που προσπαθούν πάντα να αναδείξουν ζητήματα της επικαιρότητας, να προβληματίσουν το κοινό και να δώσουν λύσεις. Όλη η προσπάθεια αυτή γίνεται αποκλειστικά από τα μέλη της ομάδας, με μεμονωμένες συνεργασίες με επαγγελματίες, όπως ήταν αυτή με τον μουσικό Γιώργο Σαλτάρη στον «Εχθρό λαό» καθώς και με τον Τάσο Ψαλλιδάκη, χωρίς επαγγελματίες σκηνοθέτες και ηθοποιούς ούτε και χορηγούς. Η αγάπη για το στρατευμένο στον αγώνα θέατρο μας ενώνει και μας ωθεί κάθε χρόνο να ανεβάζουμε αντίστοιχες παραστάσεις. 

Το θεατρικό έργο «ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΥΦΦ!» γράφεται από τον Ρώσο ποιητή της Επανάστασης, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, προς τιμήν της πρώτης επετείου της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, το 1918. Στην τελική του μορφή, θα παιχτεί το 1920, στο Δεύτερο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Πρόκειται για μια γκροτέσκα, φουτουριστική αλληγορία, για την Επανάσταση και την πορεία της προς τον Κομμουνισμό. Το «ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΥΦΦ!» θα δανειστεί το μύθο του από την Βίβλο, και με όχημα τη σάτιρα, παρουσιάζει το τι αποτελεί αληθινό έπος στην ανθρώπινη εξέλιξη.


Δύο λόγια για την πλοκή του:

Η γη πλημμυρίζεται από τον κατακλυσμό της οκτωβριανής επανάστασης. Επτά ζεύγη «καθαρών» κι επτά ζεύγη «μουτζούρηδων» θα επιβιβαστούν, για τη σωτηρία τους, σε μία Κιβωτό. Εκεί θα εξελιχθεί, μέσα από τη μορφή της καυστικής σάτιρας, η σύγκρουση του εκμεταλλευτή με τον εκμεταλλευόμενο, περνώντας διαδοχικά από το ένα κοινωνικό σύστημα στο επόμενο. Οι εργάτες θα απαλλαγούν από τα δεσμά της αστικής τάξης, πετώντας τους στα κύματα, ό,τι είχαν κάνει, άλλωστε, και οι αστοί –με τη βοήθεια των μουτζούρηδων– στο βασιλιά.

Δεύτερη πράξη της εργατικής τάξης, η έφοδος στον ουρανό, σκαρφαλώνοντας στα κατάρτια του πλοίου. Οι μουτζούρηδες θα περάσουν από τον Παράδεισο, την Κόλαση και το Χάος. Κανένας από αυτούς τους κόσμους δε θα τους δώσει τίποτα, παρά μόνο λόγια υποταγής, στον Παράδεισο με τη φενάκη της πνευματικότητας, στην Κόλαση και το Χάος με το «βούρδουλα». Μόνο προχωρώντας ακούραστα μπροστά, ξεπερνώντας δυσκολίες και κόπους, θα φτάσουν στη γη της επαγγελίας τους. Στο νέο αυτό κόσμο, όπου τα μέσα παραγωγής πια τους ανήκουν και περιμένουν να τους υπηρετήσουν και να υπηρετηθούν.

Η πρώτη έκδοση του έργου ανέβηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008, από τη Θεατρική Ομάδα Αθήνας της ΚΝΕ, στα πλαίσια του εορτασμού των 90χρονων της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Η δεύτερη έκδοση, που γράφτηκε για να παιχτεί το 1920, μεταφράστηκε από το πρωτότυπο Ρωσικό κείμενο, για πρώτη φορά το 2017, στα πλαίσια του εορτασμού των 100χρονων της Οκτωβριανής Επανάστασης, από τη Θεατρική Ομάδα Χανίων της ΚΝΕ.

Επόμενη παράσταση 

- Στο Ρέθυμνο: το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στις 7μμ στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Ήδη πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και πλήθος κόσμου οι παραστάσεις στο Ηράκλειο.