Με αναλυτική εισήγηση, που προκάλεσε το αυξημένο ενδιαφέρον των συνέδρων, συμμετείχε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο στρατηγικό Συνέδριο με τίτλο: “Σύγχρονο Αστικό Περιβάλλον – Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Έξυπνα Συστήματα Διαχείρισης”. 

Το εν λόγω Συνέδριο διοργανώθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στην Αθήνα, από την ΚΕΔΕ και το ΤΕΕ, τελώντας υπό την τιμητική αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ψηφιακής Πολιτικής, με ομιλητές τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ο Δήμαρχος Χανίων παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις και τα έργα του Δήμου, που συντελούν στο μετασχηματισμό του στη νέα ψηφιακή εποχή, μέσα από ένα προσεκτικά επιλεγμένο μείγμα τεχνολογικών λύσεων και «έξυπνων» εφαρμογών, οι οποίες τον καθιστούν σταδιακά πρωτοπόρο σε εθνικό επίπεδο. Ο κ. Βάμβουκας τόνισε μάλιστα ότι ο ψηφιακός αυτός μετασχηματισμός των Χανίων βασίζεται στην ανάδειξη της ταυτότητας και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της πόλης μας μιας και βασίζεται σε αναλυτική μελέτη προσδιορισμού της ταυτότητας (city branding) και του επιχειρησιακού σχεδιασμού υλοποίησης (city marketing). Ήδη ο Δήμος Χανίων υλοποιεί την πράξη με ακρωνύμιο smart cities, που αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογών “έξυπνης” πόλης, με προϋπολογισμό 643.000 € και χρηματοδότηση 100%. 

Ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί ένα εκτενές και απολύτως λειτουργικό μητροπολιτικό δίκτυο μεταφοράς δεδομένων (ΜΑΝ), μήκους 70 km, που συνδέει όλα τα δημοτικά κτήρια και τους δημόσιους φορείς της πόλης και λειτουργεί ως σημαντική υποδομή για την ανάπτυξη των εφαρμογών “έξυπνης” πόλης. 

Επίσης, ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση της Υπηρεσίας Δόμησης και τις σημαντικές εξοικονομήσεις σε χρόνο και σε διαφανείς διαδικασίες, που αυτή έχει επιφέρει, και η οποία αποτελεί επίσης πρωτοπόρα εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στην πρόσφατη ηλεκτρονική εφαρμογή «Δημότης Χανίων». 

Τέλος, ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε στο πλαίσιο της εισήγησης του και το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας “Interreg Ελλάδα – Κύπρος”, όπου ο Δήμος Χανίων κατάφερε να συμμετάσχει σε τέσσερις πράξεις, τη στιγμή που κανείς άλλος Δήμος της χώρας δεν συμμετέχει σε περισσότερες από τρεις. Οι πράξεις αυτές έχουν ως αντικείμενο τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την ηλεκτροκίνηση και τις εφαρμογές “έξυπνης” πόλης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook