Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, ο Ατίγια αμπντ αλ-Ραχμάν, σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου στο Πακιστάν, δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε πώς σκοτώθηκε ο Ραχμάν, αλλά είπε πως αυτό συνέβη στο Ουαζιριστάν, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Ο θάνατος αυτός, σε σύντομο διάστημα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν το Μάιο, είναι ένα μεγάλο χτύπημα στην εξτρεμιστική οργάνωση, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Ο θάνατος του Ατίγια είναι μια τεράστια απώλεια για την Αλ Κάιντα, επειδή (ο Άιμαν αλ-Ζαουάχρι) στηριζόταν πολύ σε εκείνον προκειμένου να τον βοηθήσει να καθοδηγήσει και να διευθύνει την οργάνωση, ιδιαίτερα μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο Ζαουάχρι αντικατέστησε τον μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα όταν ο μπιν Λάντεν σκοτώθηκε, επίσης στο Πακιστάν.

\"Ο

«Η ανακάλυψη υλικού από το συγκρότημα κατοικιών του Μπιν Λάντεν έδειξε σαφώς πως ο Ατίγια ήταν βαθιά αναμεμιγμένος στη διεύθυνση των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα ακόμη και πριν από την επιδρομή. Είχε πολλαπλές ευθύνες στην οργάνωση και θα είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα δήλωσε τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Αφγανιστάν, πως πιστεύει ότι η στρατηγική ήττα της Αλ Κάιντα είναι κοντά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορέσουν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν έως και 20 εναπομείναντες ηγέτες της πυρηνικής ομάδας και τους συνδεόμενους με αυτήν.

«Είμαστε κοντά στη στρατηγική ήττα της Αλ Κάιντα και ελπίζω ότι θα μπορέσω να εστιάσω σε αυτό, δουλεύοντας προφανώς και με την προηγούμενη υπηρεσία μου», είπε ο Πανέτα, που ήταν επικεφαλής της CIA έως τα τέλη Ιουνίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook