Σε εξέλιξη οι επαφές της Κρήτης για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με την Εμίλια Ρομάνια στην Ιταλία

Συνεχίζονται οι επαφές της Περιφέρειας Κρήτης με την Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια στην Μπολόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειάς της και της Ανάπτυξης Διμερών Σχέσεων μεταξύ της Κρήτης και άλλων Περιφερειών (Region to Region Relationships).

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης επισκέφθηκε την Περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια όπου τον υποδέχθηκε ο αντίστοιχος Ιταλός Αντιπεριφερειάρχης Patrizio Blanchi. Στην συνάντηση-συνεργασία συμμετείχαν επίσης τέσσερις συνεργάτες και υπηρεσιακά στελέχη της  Περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια. Αφορμή της επίσκεψης και των συνεργασιών είναι το γεγονός ότι στη Μπολόνια βρίσκεται ο τάφος του μοναδικού στην καταγωγή Κρητικού Πάπα Αλέξανδρου Ε’ γνωστού και ως «Pietro Filargo di Candia», (γεννήθηκε το 1339 στις Καρές Νεάπολης Λασιθίου – 1410 Μπολόνια) και οι πρωτοβουλίες της Ελληνίδας Προξένου στη Μπολόνια Γωγώ Λαμπράκη για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο Περιφερειών. 

Στη συνάντηση οι δυο Αντιπεριφερειάρχες διαπίστωσαν την κοινή ανησυχία τους για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ και συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας παράστασης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών της Μεσογείου προς την Επίτροπο  Κρέτσου και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ. 

Επίσης συζήτησαν τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δυο Περιφερειών : 

-στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (υπάρχει ήδη συνεργασία σε 3 προγράμματα και θα συνυποβάλουμε προτάσεις σε μελλοντικά προγράμματα για την κλιματική αλλαγή, τη γαλάζια οικονομία, την πολιτιστική κληρονομιά και την γαστρονομία).
-στο χώρο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθόσον 
-στην ανταλλαγή εμπειριών στην εφαρμογή της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης κάλεσε τους εκπροσώπους της Ιταλικής Περιφέρειας  να επισκεφθούν την Κρήτη, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή και αναμένονται στο νησί μας τον ερχόμενο Φεβρουάριο. 

Το πρόγραμμα των επαφών του Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων περιείχε ακόμη συναντήσεις : 

(α) με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Επιστήμης των Θρησκειών κ Α. Μελόνι όπου τον ενημέρωσε για το μελλοντικό συνέδριο των Θρησκειών της Μεσογείου με πιθανό τόπο συνάντησης την Ορθόδοξη Ακαδημία στο Καλυμπάρι Χανίων.
(β) με τις εκπροσώπους του Οργανισμού ASTER, Σ. Πικόνε και Μ. Σίλβερι όπου παρουσιάστηκε το εφαρμοζόμενο και επιτυχημένο Σχέδιο Δράσης για την προσέγγιση επιχειρήσεων και πανεπιστημίων για την παραγωγή καινοτομίας.
(γ) με εκπροσώπους της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Μπολόνιας, Σ. Τουτέλι όπου συζητήθηκαν τα πεδία συνεργασίας σε ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα με τίτλο : recycle cities.
(δ) με τον εκπρόσωπο της Λέσχης Παλαιών Αυτοκινήτων Β. Μεσινέο, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την διοργάνωση του οδικού κύκλου ης Κρήτης, την Άνοιξη 2018.
(ε) με εκπροσώπους των Προξένων διαφόρων χωρών στην Μπολόνια, τους οποίους και προσκάλεσε να επισκεφθούν την Κρήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook