Οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές το Σάββατο, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους της Συρίας για να ζητήσουν την απομάκρυνση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ανακοίνωσε ότι περισσότερες διαδηλώσεις έγιναν στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί του Σαββάτου από οποιαδήποτε άλλη φορά από το Μάρτιο που ξεκίνησε το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.

Οι δύο από τους τρεις διαδηλωτές, που έχασαν τη ζωή τους, σκοτώθηκαν από πραγματικά πυρά που έριξαν οι δυνάμεις του Άσαντ για να διαλύσουν διαδήλωση στην πόλη Κουσάιρ και στο λιμάνι της Λαττάκειας μετά την προσευχή για τη μουσουλμανική εορτή Αλ Καντρ.

Την ίδια ώρα, στο τέμενος αλ Ριφάι στην περιοχή Κφαρ Σούσα της Δαμασκού, όπου βρίσκονται τα κύρια κεντρικά γραφεία της μυστικής αστυνομίας, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι εκατοντάδες μέλη της αστυνομίας και πολιτοφύλακες πιστοί στον Άσαντ επιτέθηκαν στους πιστούς που προσπαθούσαν να διαδηλώσουν μετά την προσευχή για την Αλ Καντρ την αυγή.

«Ορισμένοι από τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ανέβηκαν στη στέγη (του τεμένους) και άρχισαν να ρίχνουν με ΑΚ-47 για να τρομάξουν το πλήθος. Περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δύο από σφαίρες στον αυχένα και το στήθος» δήλωσε κληρικός που μένει στην περιοχή.

Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν δήλωσε ότι οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν επίσης πυρ σε κηδεία που μετατράπηκε σε διαμαρτυρία στην πόλη Κφαρ Ρούμεχ, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στη μεθόριο με την Τουρκία, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε το Σάββατο σε επιδρομές που έγιναν και σε συλλήψεις από σπίτι σε σπίτι στην κοντινή πόλη Κφαρ Νούμπουλ.

«Εκτός από τους φόνους, άλλη μία τραγωδία στη Συρία είναι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν συλληφθεί από τότε που άρχισε η εξέγερση, για πολλούς από τους οποίους δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται» πρόσθεσε ο Αμπντελραχμάν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook