Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΑΠ στο πλαίσιο του έργου PRESS

Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο προσκαλεί το κοινό στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης με τίτλο: «Όψεις του προσφυγικού φαινομένου στην Κρήτη» που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2017 στο Ηράκλειο, από τις 9.00 έως τις 14.30 στην αίθουσα «Διαχείρισης Κρίσεων» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στην Πλατεία Κουντουριώτη στο Λιμάνι Ηρακλείου, παρουσία φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ, και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΑΠ στο πλαίσιο του έργου PRESS για την εκπαίδευση προσφύγων με στόχο την ευαισθητοποίηση, τη σφαιρική πληροφόρηση και την καλλιέργεια γόνιμου προβληματισμού για τις ανάγκες και προσδοκίες των προσφύγων, όπως προκύπτουν από τη συλλογή δεδομένων της προσφυγικής εμπειρίας στην Κρήτη, την εκπαίδευση και υποστήριξή τους και την ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου φιλοξενίας.

Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, και διοργανώνεται με τη συνεργασία της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

9:30-9:50 Καλωσόρισμα – χαιρετισμοί

9:50-10:00 Έναρξη εργασιών. Μανόλης Κοκοσάλης Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

10:00- 10:15 «Γέφυρα ένταξης των προσφύγων στην εκπαίδευση: το έργο PRESS  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου». Γιώργος Ανδρουλάκης, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διεθνών Σχέσεων ΕΑΠ, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

10:15-10:30 «Κοινωνική ένταξη των προσφύγων στον Δήμο Ηρακλείου». Μαρία Καναβάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

10:30-10:45 «Η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού – Μια ιστορία μετανάστευσης». Μανόλης Αλεξάκης, Λυκειάρχης 3ου Γ.Λ. Ηρακλείου, Διδάκτωρ πολιτικών επιστημών, πρώην Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γραφείο Βρυξελλών.

10:45-11:00 «Πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο στην Κρήτη: Εμπειρίες και προκλήσεις για το μέλλον». Δήμητρα Καμπέλη, Υπεύθυνη Προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο- Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

11:30-12:00 Προσωπικές ιστορίες προσφύγων
 
12:00-12:30 Μουσικό Διάλειμμα με τους Bad messengers (Κώστας Περάκης –Νίκος Τζουβάρας)

12:30-12.45 «Μετανάστευση – προσφυγιά και ανθρώπινα δικαιώματα» Αγγελική Ζαχαράτου, Εκπαιδευτικός, D.E.A. Θεατρικών Σπουδών Paris ΙΙΙ, ΜΔΕ Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων ΕΑΠ, Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων ΔΔΕ Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

12:45-13:00 «Διαπολιτισμικότητα στο σχολείο του σήμερα» Ελένη Πανακάκη,
Δ/ντρια 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

13:00- 13:15 Εθελοντική αποστολή διάσωσης, Ομάδα Ωκεανός.

13:15-13:30 «Εμπειρίες από την Ειδομένη» Δημήτρης Κορνάρος ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α – Πρωτοβουλία Ηρακλείου για πρόσφυγες.

13:30-14:00 Κατάθεση εμπειριών από μαθητές Λυκείου. Προβολή ταινίας1 Ειδικού Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης με τίτλο «Δεν είμαστε όλοι ντενεκέδες». Yπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ελένη Τζιβάρα, Μαρία Μωραΐτη και Μιχάλης Κοκολάκης. Συζήτηση.

ΛΗΞΗ

1 Πρόκειται για ένα animation σε Power Point, δημιουργία ομάδας μαθητών του ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ για το σχολικό έτος 2015-2016. Είναι μια δική μας διασκευή του βιβλίου της Ευγενίας Φακίνου “ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ”. Μουσική: Γιάννης
Μαρκόπουλος. Υπεύθυνοι καθηγητές: Τζιβάρα Ελίνα (πληροφορικής) – Κοκολάκης Μιχάλης (μαθηματικός) – Μωραΐτη Μαρία (ΕΒΠ). Το έργο με τίτλο ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ! από τον δημιουργό ΤΖΙΒΑΡΑ Ε.-ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ Μ.-ΜΩΡΑϊΤΗ Μ. διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook