Κάθε φωλιά μπορεί να ζυγίζει πάνω από έναν τόνο και να ξεπερνά τα 6 μέτρα σε πλάτος και τα 3 μέτρα σε ύψος.

Ενώ τα περισσότερα πουλιά χτίζουν μικρές, διακριτικές φωλιές, σχεδιασμένες για να αφήνουν και να προστατεύουν τα αυγά τους, το συγκεκριμένο είδος που πουλιών που ονομάζεται  Social Weavers (Philetairus socius) και ζει στη νότια Αφρική, χτίζει κοινές φωλιές, τόσο μεγάλες που μπορούν να ρίξουν κάτω ακόμα και μεγάλα δέντρα.

Κάθε φωλιά μπορεί να ζυγίζει πάνω από έναν τόνο και να ξεπερνά τα 6 μέτρα σε πλάτος και τα 3 μέτρα σε ύψος.  Διαδοχικές γενιές ανανεώνουν και επαναχρησιμοποιούν αυτές τις φωλιές, συνήθως για περισσότερο από έναν αιώνα.

Το είδος αυτό χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά υλικά στο χτίσιμο των φωλιών, βασικότερο των οποίων είναι τα κλαδιά. Για το εσωτερικό της φωλιάς, χρησιμοποιεί χόρτα και φτερά, ενώ οι είσοδοι έχουν αρκετά μικρό άνοιγμα για να αποτρέψουν την εισβολή φιδιών. Πρόκειται για αποικίες δηλαδή πολλές μικρές φωλιές μαζί οι οποίες μπορούν να «φιλοξενήσουν» τρία ή τέσσερα πουλιά κάθε φορά. Κάθε αποικία περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες πουλιά.

Οι φωλιές, που είναι οι μεγαλύτερες ανάμεσα σε όλα τα είδη πτηνών, είναι ιδανικό καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες. Στην έρημο οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 35 oC η θερμοκρασία μέσα στις φωλιές είναι 20-25 oC και έτσι υπάρχει πραγματικά τεράστιο όφελος για τα πτηνά που κατοικούν σε αυτές τις γιγάντιες φωλιές.

Η εντυπωσιακή κατασκευή προστατεύει τα πουλιά όχι μόνο από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από το φως του ήλιου, τη βροχή και την ξηρασία. Πολλά άλλα ζώα για να τα καταφέρουν με τις υψηλές θερμοκρασίες χρειάζεται να βρίσκουν μεγάλες ποσότητες νερού. Τα πουλιά Social Weavers αντιμετωπίζουν πολύ πιο εύκολα τις υψηλές θερμοκρασίες, ζώντας μέσα στις φωλιές τους.

Ένα ακόμη όφελος αυτών των τεράστιων «αποικιών» είναι ότι μειώνεται η πιθανότητα να δεχθούν επιθέσεις από άλλα ζώα και πουλιά. Οι είσοδοι της κάθε φωλιάς βρίσκονται στο κάτω μέρος της, προστατεύοντας τα μικορσκοπικά αυτά πουλιά από τα γεράκια και άλλους θηρευτές.

Βέβαια, τα πουλιά αυτά μπορεί να πέσουν θύματα της ίδιας της επιτυχίας τους. Ενώ κάποιες φωλιές μπορούν να αντέξουν για αιώνες, άλλες, αν κατασκευαστούν κατά τη διάρκεια βροχερών περιόδων, ενδέχεται να καταστραφούν, αν το δέντρο που τις στηρίζει καταρρεύσει από το βάρος.

perierga.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook