Επαφές και δράσεις για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Τα τελευταία χρόνια στις κτηνοτροφικές μονάδες που εδρεύουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Σφακίων και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί θνησιμότητα των νεογέννητων αμνών από την πάθηση ιωδιοπενία.

Η συγκεκριμένη πάθηση έχει ταυτοποιηθεί ως η αιτία των θανάτων των νεογέννητων αμνών, μετά από ενδελεχή έρευνα ερευνητικής ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στις 30/11/2017 στο Ηράκλειο ,ο Αντιδήμαρχος Σφακίων κ. Σοφούλης Πέτρος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Ανωγείων κ. Σμπώκο Βασίλειο και κτηνοτρόφους της περιοχής, συναντήθηκαν με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Δασκαλάκη Νικόλαο όπου του επισήμαναν το γεγονός και συζήτησαν την χορήγηση αποζημίωσης προς τους πληγέντες.

Σε συνέχεια των επαφών του ο κ. Σοφούλης με τον κ. Σμπώκο επισκέφτηκαν στις 13/12/2017 στην Αθήνα, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ Θεοφάνη και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκη Γεώργιο, για να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες σε συνεννόηση με τους  επιμέρους αρμόδιους φορείς ώστε  να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Οι δύο Δήμοι αιτήθηκαν από κοινού:

1.      Την προσθήκη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ της συγκεκριμένης πάθησης ώστε να τυγχάνει της ανάλογης αποζημίωσης .

2.      Την κατά παρέκκλιση για εφέτος απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων ώστε να εξασφαλιστεί ένα ποσό της  τάξης των 250.000 € έως 300.000 € για την άμεση αποζημίωση των παθόντων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook