Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για την προστασία των ποταμών από τη ρύπανση, αντιπροσωπία της παράταξης επισκέφθηκε το Βενεράτο και συναντήθηκε με εκπροσώπους του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου. 

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που ακολουθεί “Στη συνάντηση συμμετείχαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μαραγκάκης και το μέλος κ. Σταύρος Ξενάκης  και από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία,  η Πρόεδρος κ. Άννα Παπαχρονάκη και οι κ. κ. Κώστας Βαρβεράκης, Μανόλης Βασιλάκης, Γιώργος Μαυρογιάννης και Γρηγόρης Σηφάκης.

Κατά την επίσκεψη σε διάφορα σημεία του ρέματος Απόλλων, το οποίο διασχίζει το Βενεράτο, ενώνεται με τα ρέματα του Καλού και του Αγίου Θωμά και χύνεται μαζί με αυτά στον Γιόφυρο, διαπιστώθηκε ότι:

Μεγάλο μέρος των λυμάτων Αυγενικής, Βενεράτου και Δαφνών χύνονται χωρίς επεξεργασία στο ρέμα Απόλλων του Βενεράτου.

Αγωγοί του αποχετευτικού δικτύου υπερχειλίζουν και λύματα χύνονται ακατέργαστα στο ρέμα.

Κατά την ώρα της αυτοψίας δεν έτρεχαν υγρά από τον σωλήνα του βιολογικού καθαρισμού, που σημαίνει ότι εκείνη την ώρα δεν λειτουργούσε.

Οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου γνωστοποίησαν έγγραφο της ΔΕΥΑΗ από το έτος 2015, στο οποίο η δημοτική επιχείρηση παραδέχεται ότι το μόνο το 60% των λυμάτων του Βενεράτου και το 50% των λυμάτων της Αυγενικής έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό. Ανέφεραν επίσης ότι τα λύματα των Δαφνών είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένα λόγω των οινοποιείων και των ρακοκάζανων, με αποτέλεσμα ο βιολογικός καθαρισμός των Δαφνών να έχει παύσει να λειτουργεί.

Τα μέλη της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τις ποικίλες δραστηριότητες του Συλλόγου (εκδόσεις, θεατρικές παραστάσεις, μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος κ. ά.) και δήλωσαν ότι θα ότι θα θέσουν τα θέματα στη ΔΕΥΑΗ και θα διατηρήσουν επαφή με τον Σύλλογο. 

Πράγματι, η ίδια αντιπροσωπία της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας επισκέφθηκε στη συνέχεια τη ΔΕΥΑΗ και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Ρασούλη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Χαρίλαο Παπαματθαιάκη, από τους οποίους ζήτησε να ενημερωθεί για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και έλαβε τις εξής απαντήσεις:

Στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ηρακλείου λειτουργούν 16 εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός. Εξυπηρετούνται όλοι οι οικισμοί, πλην Αγίου Σύλλα και Κάτω Ασιτών.  Στον Άγιο Σύλλα κατασκευάζεται ήδη, για τις Κάτω Ασίτες υπάρχει έτοιμη μελέτη αλλά αδυναμία χρηματοδότησης καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί αυτήν την περίοδο εγκαταστάσεις σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.

Το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ έχει μειωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και απαγόρευσης προσλήψεων από 250 εργαζόμενους σε 125 με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα ικανοποιητικής συντήρησης των βιολογικών καθαρισμών. Ή συντήρηση θα ανατεθεί με διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρία και αναμένεται οι βιολογικοί καθαρισμοί να λειτουργούν κανονικά την προσεχή άνοιξη.

Είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάθεση εργολαβίας για τη σύνδεση όλων λυμάτων της Αυγενικής με τον βιολογικό καθαρισμό. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΗ, στο Βενεράτο όλα τα λύματα οδηγούνται σήμερα στον βιολογικό καθαρισμό (γεγονός που αμφισβητείται από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου) και τα προβλήματα οφείλονται στην ελλιπή συντήρηση.

Στις Δαφνές, λόγω του μεγάλου αριθμού των καζανιών, το βιολογικό  φορτίο των λυμάτων είναι ισοδύναμο με εκείνο μιας πόλης 50-60000 κατοίκων! Τα στράφυλα κατακλύζουν και θέτουν εκτός λειτουργίας τον βιολογικό καθαρισμό. Οι καζανάρηδες των Δαφνών δηλώνουν ότι έχουν τοποθετήσει σίτες, που συγκρατούν τα στράφυλα. Αν αυτό ισχύει για όλα τα καζάνια, θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει στοιχειωδώς ο βιολογικός καθαρισμός.

Το συμπέρασμα για την Ηράκλεια Πρωτοβουλία είναι ότι η κατάσταση της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών στην ύπαιθρο του Ηρακλείου  δεν είναι καθόλου ικανοποιητική σήμερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρύπανση των ποταμών. Γίνονται προσπάθειες από την ΔΕΥΑΗ προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία θα συνεχίσει να παρακολουθεί το σημαντικό αυτό θέμα για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και της πόλης του Ηρακλείου.

Οι εκπρόσωποι της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας έθεσαν επίσης τα θέματα της έλλειψης δικτύου αποχέτευσης σε ορισμένες οδούς στην περιοχή του Εσταυρωμένου και της διάνοιξης του παραποτάμιου δρόμου του Άι Γιάννη, που εμποδίζεται από αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΗ. Συμφωνήθηκε να γίνουν αυτοψίες και στα δύο σημεία.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook