Μέσα ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, πραγματοποιήθηκαν στη Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπτάμενου Σμηναγού Σήφη Αναστασάκη, ο οποίος έχασε την ζωή του πριν από ένα χρόνο, μετά από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που έγινε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, μαζί με τον πατέρα του αδικοχαμένου Ικάρου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ενώ το παρών έδωσαν πλήθος κόσμου, επώνυμοι και ανώνυμοι, προκειμένου να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στο παλικάρι από τη Γέργερη που αποτέλεσε θύμα ενός πολέμου που δεν έχει καν κηρυχθεί.

\"\"

Ο Υπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως άπαντες είναι συγκλονισμένοι από την απουσία και τον άδικο χαμό του Σήφη Αναστασάκη, τονίζοντας συνάμα πως η θυσία του θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη των Ελλήνων.

«Σήφη Αναστασάκη, όλοι εδώ πέρα είμαστε συγκλονισμένοι από το χαμό σου για δεύτερη φορά. Ένα χρόνο πριν σε αποχαιρετήσαμε και τώρα για δεύτερη φορά, ένα χρόνο μετά, η απώλειά σου εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτη για όλους. Ήρθα εδώ για να αποδώσω ένα μικρό χρέος, ανταποδοτικά, για όλα αυτά που έκανες στο σύντομο βίο σου, με μια διαδρομή ήθους, παλικαριάς, καθήκοντος.

Έπεσες εν ώρα καθήκοντος, σε διατεταγμένη υπηρεσία και γι’ αυτό και η Ελλάδα κι ο ελληνικός λαός σου χρωστάμε πολλά και δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε ποτέ να στα ανταποδώσουμε. Το μήνυμα της θυσίας σου παραμένει ισχυρό και επίκαιρο για την νέα γενιά αλλά και τους συναδέλφους σου. Αυτούς που παλεύουν καθημερινά κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες για να κρατήσουν ψηλά την αυτοπεποίθηση και το φρόνημα του ελληνικού λαού, για να υπερασπιστούν την εθνική μας ανεξαρτησία από τις γειτονικές απειλές.

Μεγάλε, λοιπόν, αείμνηστε Σήφη, είναι πολύ λίγα εκείνα που σου δίνουμε απέναντι σε αυτά που εσύ έδωσες στην πατρίδα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπεγλίτης.

\"\"

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης αναφέρθηκε στο ήθος και στην προσωπικότητα του Σήφη Αναστασάκη, κάνοντας λόγο υπόδειγμα σμηνίτη αλλά και οικογενειάρχη.

«Ο Σήφης ήταν ένας άνθρωπος πάντα χαμογελαστός, έχοντας στο στόμα του μια καλή κουβέντα για τον καθένα. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε το πνεύμα και τις αξίες του αδικοχαμένου πιλότου της Ελληνικής Αεροπορίας αλλά και για να αποδώσουμε φόρο τιμής στον οικογενειάρχη με το απαράμιλλο ήθος. Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή και αναλίωτη αυτή την μνήμη.

Η παρουσία όλων εδώ πέρα, ας αποτελέσει πηγή έμπνευσης και κινητήριας δύναμης, ώστε ιδιαίτερα η νέα γενιά να αντλήσει το μήνυμα από τον άδικο χαμό του Σήφη. Το μήνυμα ότι η ζωή και οι αξίες βρίσκονται πέρα και πάνω από την απλή καθημερινότητα. Η σημερινή απότιση τιμής δεν είναι εξόφληση χρέους.

Ιδιαίτερη συγκίνηση σκόρπησαν τα λόγια του χαροκαμένου πατέρα του άτυχου Σμηναγού, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στο ετήσιο μνημόσυνο του παιδιού του αλλά και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του, εν συνεχεία ευχήθηκε από τα βάθη της καρδιάς του να μην τύχει σε κανέναν άλλο άνθρωπο παρόμοιο χτύπημα της μοίρας αλλά και να μην χρειαστεί ποτέ ο ίδιος και η οικογένεια του να χρειαστεί να ξεπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στον κόσμο που έδωσε το παρών, κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Η επιμνημόσυνος δέησης έγινε χοροστατούντως του Σεβάσμιου Μητροπολίτη Γορτύνης κι Αρκαδίας, κ.κ. Μακάριου και το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ακόμα ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Βουλευτές Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μανώλης Στρατάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Λευτέρης Αυγενάκης, η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, η σύμβουλος του Πρωθυπουργού Βαγγελιώ Σχοιναράκη, η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, ο αντιπτέραρχος και Αρχηγός του Αρχηγείου της Πολεμικής Αεροπορίας Αντώνης Τσαντιράκης,  αξιωματικοί όλων των σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων, τιμητικό στρατιωτικό άγημα καθώς και η μουσική μπάντα του Δήμου Ηρακλείου.

Η Μοιραία σύγκρουση

Ήταν μεσημέρι της 26ης Αυγούστου του 2010, όταν πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική άσκηση τακτικής εναέριας μάχης, στην οποία συμμετείχαν 6 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ένας λάθος χειρισμός είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν στον αέρα ένα μονοθέσιο κι ένα διθέσιο F-16, της 115 Πτέρυγας Μάχης. Το τραγικό περιστατικό βυθίζει στο πένθος την πολεμική αεροπορία και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό Τάσο Μπαλατσούκα 33 ετών, χτύπησε από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση το F-16D στο οποίο βρίσκονταν ο σμηναγός Σήφης Αναστασάκης και ο ανθυποσμηναγός Παύλος Μποτζάκης, 25 ετών.

Από τη σύγκρουση ο Μπαλατσούκας βρίσκει ακαριαίο θάνατο, ενώ ο Σήφης Αναστασάκης μεταφέρεται και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με πολύ βαριά τραύματα και μετά από ηρωική αλλά άνιση μάχη, αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook