Ρευστό αναζητούν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν το «τριπλό ραβασάκι» που θα λάβουν από την Εφορία εντός του Σεπτεμβρίου.

Και μία λύση είναι η πληρωμή των φόρων με πιστωτική κάρτα. Η αποπληρωμή του ποσού γίνεται με άτοκες δόσεις -έως έξι-. ενώ οι φορολογούμενοι με την εφάπαξ καταβολή του ποσού στην Εφορία κερδίζουν την έκπτωση του 5%.

Ηδη οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς προσφέρουν πακέτα για την πληρωμή των οφειλών προς την Εφορία με τις πιστωτικές τους κάρτες.

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη και όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, καθώς αναμένεται «φοροκαταιγίδα» τον Σεπτέμβριο, στο σύνολό τους οι τράπεζες θα ενργοποιήσουν τα γνωστά «φοροδάνεια».

Τα «φοροδάνεια», που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από μία δεκαετία, επανέρχονται λοιπόν και πάλι. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που δεν έχουν ρευστό για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.

Δημοφιλή
Οι μικρομεσαίοι λοιπόν επιχειρηματίες, αλλά και οι ιδιώτες απευθύνονται στις τράπεζες για να δανειοδοτηθούν προκειμένου να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, την περαίωση, ακόμη και τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, τα δάνεια αυτά γνώρισαν μεγάλη «δόξα» πέρυσι και αναμένεται να έχουν την ίδια πορεία και φέτος.

Συγκεκριμένα, η Eurobank προσφέρει στην πελατεία της τη δυνατότητα πληρωμών προς το Δημόσιο με πιστωτικές κάρτες και να εξοφλήσουν την οφειλή σε 3 άτοκες δόσεις. Ειδικότερα, μέσω πιστωτικής κάρτας μπορεί να πληρωθεί: Το πρόστιμο για τους ημιυπαίθριους, ο φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), η Εκτακτη Οικονομική Εισφορά Φυσικών Προσώπων και φυσικά η Περαίωση.

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο μέσω των πιστωτικών της καρτών, με δυνατότητα αποπληρωμής έως έξι άτοκες δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, με πιστωτικές κάρτες μπορεί να πληρωθεί στην εφορία ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, το ΕΤΑΚ και το Ειδικό Πρόστιμο ΥΠΕΚΑ (δηλαδή για τους ημιυπαίθριους). Τα «φοροδάνεια», τώρα, απευθύνονται σε ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε επιχειρήσεις, και τα διαθέτουν οι περισσότερες τράπεζες. Πέρυσι, για παράδειγμα, τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν άνοδο όταν οι επιχειρήσεις αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρειάστηκαν ρευστό για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί στράφηκαν στις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή της περαίωσης.

Αντίστοιχα, φέτος αναμένεται αύξηση της ζήτησης από τον Σεπτέμβριο, όταν η εφορία θα στείλει το «τριπλό» πακέτο στους φορολογουμένους: της έκτακτης εισφοράς, των τεκμηρίων και του τέλους επιτηδεύματος.

Στην ουσία πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια με τη διαφορά ότι έχουν χαμηλότερο επιτόκιο της τάξης του 9%, όταν για ένα συνηθισμένο καταναλωτικό δάνειο ο πελάτης της τράπεζας θα πρέπει να πληρώσει επιτόκιο της τάξης του 12% με 13%. Παράλληλα, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι διατεθειμένος να προσημειώσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο, ξεκινώντας από το 5,7%.

Ως προς το ύψος του δανείου, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, φτάνει μέχρι τα 40.000 ευρώ ?ή το σύνολο του ποσού?, ενώ αν προσημειωθούν περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αυξηθεί. Αντίστοιχα, η διάρκεια ξεκινά από τον έναν χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα 10, ανάλογα με την επιθυμία του δανειολήπτη.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ
Η εξόφληση με φοροδάνειο και η ρύθμιση οφειλών

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών που μπορεί κανείς να πετύχει με την Εφορία, τα «φοροδάνεια» εξασφαλίζουν στον δανειολήπτη σαφώς χαμηλότερη δόση. Ομως, καθώς η διάρκεια αποπληρωμής είναι μεγαλύτερη, αυτό σημαίνει ότι θα είναι μεγαλύτερη και η επιβάρυνση σε τόκους.

Το παράδειγμα που παραθέτουμε είναι ενδεικτικό: έστω ότι μία μικρομεσαία επιχείρηση πάει σε ρύθμιση με την Εφορία για ποσό φόρου 17.950 ευρώ και κανονίζει την αποπληρωμή του σε 20 μηνιαίες δόσεις. Πληρώνει προκαταβολή 3.120 ευρώ και στη συνέχεια επιβαρύνεται με μηνιαία δόση της τάξης των 850 ευρώ κατά μέσο όρο.

Συνολικά, και μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις, ο φορολογούμενος θα πληρώσει 20.300 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 2.350 ευρώ επιπλέον από την αρχική οφειλή.

Αν τώρα αποφασίσει να πάρει ένα «φοροδάνειο» με διάρκεια 5 χρόνια για το ίδιο ποσό οφειλής, δηλαδή τις 17.950 ευρώ, με επιτόκιο 9%, θα έχει μηνιαία δόση 372,6 ευρώ.

Δηλαδή θα πληρώνει σαφώς λιγότερα χρήματα τον μήνα σε σχέση με τον διακανονισμό της Εφορίας και θα έχει πάρει «ανάσα» καθώς θα γλιτώνει σχεδόν 500 ευρώ τον μήνα. Ομως, μέχρι τη λήξη του δανείου θα έχει πληρώσει επιπλέον 4.400 ευρώ σε τόκους, δηλαδή 2.050 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον διακονισμό της Εφορίας.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΗ
Ποιοι δεν θα πάνε τελικά στο ταμείο

Από την εισφορά αλληλεγγύης εξαιρούνται:

Οι μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλά και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό πάνω από 80%.

  • Οι αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης (απολύσεις).
  • Οι εφάπαξ παροχές Ταμείων Πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών και τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά τη χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά τη χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.

Με τους ανέργους αναμένεται αλαλούμ και ταλαιπωρία. Οπως επισημαίνεται στη σχετική υπουργική απόφαση, επειδή δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ για να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, θα τους αποσταλεί εκκαθαριστικό και στη συνέχεια θα πρέπει οι ίδιοι να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση, προσκομίζοντας τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ως μακροχρόνια άνεργοι ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Επίσης, θα πρέπει να υποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook