Σε ένα συγκινητικό κλίμα, έγινε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου η ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στον Δήμο Αποκορώνου, όπου ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης και η Αντιδήμαρχος κ. Ρένα Τερεζάκη παρουσίασαν το πρωτοποριακό έργο τους για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων του Δήμου, ενώ παράλληλα έγινε προβολή φωτογραφιών από τις δεκάδες επιτυχημένες υιοθεσίες αδέσποτων ζώων.

Η κ. Τερεζάκη, η οποία ακούραστα εργάστηκε για το κλείσιμο του κυνοκομείου στην Κάινα, το οποίο είχε καταλήξει σε κολαστήριο για εκατοντάδες ζώα, κατάφερε μέσα σε πολύ λίγο  χρόνο, με σκληρή δουλειά και αυτοθυσία, να δημιουργήσει στον Δήμο Αποκορώνου ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι έχουν δώσει την ψυχή τους για την φροντίδα και διάσωση των αδέσποτων ζώων της περιοχής, και ένα δίκτυο ελεγχόμενων υιοθεσιών, ώστε, κάθε ζώο το οποίο διασώζεται από τον δρόμο ή από τα κλουβιά του κολαστηρίου, να έχει μια πραγματικά καλύτερη ζωή, ενώ καθιέρωσε τον θεσμό της συνεργασίας του δήμου με τους εθελοντές κτηνιάτρους από το εξωτερικό, για την πραγματοποίηση συνεχόμενων προγραμμάτων δωρεάν στείρωσης αδέσποτων σκύλων και γατών, για την σταδιακή μείωση του αδέσποτου πληθυσμού.

Ο κ. Κουκιανάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ως Δήμαρχος, αντιλήφθηκε ότι είναι ανώφελο και επιζήμιο για τα ζώα και για την κοινωνία η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης των ζώων, καθώς καταλήγουν σε κολαστήρια και μάλιστα πολύ δαπανηρά, ανακοίνωσε ότι υλοποίησε την υπόσχεσή του στους κατοίκους της Κάινας, ενώ παράλληλα διέθεσε σημαντικά χρηματικά ποσά για την φροντίδα, εμβολιασμό και σήμανση των αδέσποτων ζώων του δήμου. Παράλληλα, με ιδιαίτερο νόημα υπογράμμισε ότι “δε μαζεύουμε αδέσποτα”

Συχνά, η ανάληψη της ευθύνης του δήμου για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, ερμηνεύεται λανθασμένα από τους δημότες ως υποχρέωση του δημάρχου και της αντιδημάρχου να τρέχουν από την μία άκρη του δήμου στην άλλη και να μαζεύουν ζώα! Αντιθέτως, ο δήμος έχει υποχρέωση στην χάραξη μιας πολιτικής για τον περιορισμό του αδέσποτου πληθυσμού, πρωτεύοντα ρόλο στην οποία πρέπει να λάβουν οι ίδιοι οι δημότες, με τον έλεγχο των γεννήσεων των δεσποζόμενων ζώων τους και με την τήρηση των υποχρεώσεών τους ως κηδεμόνες ζώων.

Υπογράμμισε επίσης ότι “είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους” αναφερόμενος τόσο στους δημότες οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους, μετακυλίοντας το βάρος της φροντίδας τους στον δήμο, όσο και στις αρμόδιες αρχές, αναφερόμενος κυρίως στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η οποία, ενώ έχει λάβει γνώση παραβατικών συμπεριφορών και καταστάσεων, σε σχέση με την παράνομη περισυλλογή και παθητική κακοποίηση αδέσποτων ζώων από συγκεκριμένα άτομα, «κλείνει» τα μάτια, επιτρέποντας σε άτομα να δρουν ανεξέλεγκτα και στο πρόβλημα να διογκώνεται.

Ο Δήμος Αποκορώνου, υπό την δημαρχία του κ. Κουκιανάκη και την αντιδημαρχία της κ. Τερεζάκη, έχει αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα, γιατί είναι ο πρώτος δήμος ο οποίος, αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει κυνοκομείο, σπαταλώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να στοιβάζει ζώα, αποφάσισε το κλείσιμο του κυνοκομείου στην Κάινα, αναλαμβάνοντας την διαχείρισή του με εντολή Εισαγγελέα και με την υποστήριξη των φιλοζωικών σωματείων στα Χανιά,καταφέρνοντας σε διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια να υπάρχουν πλέον μόνο 18 ζώα στο κυνοκομείο για τα οποία γίνονται εντατικές προσπάθειες υιοθεσίας προκειμένου να κλείσει οριστικά ο χώρος .

Είναι ο μοναδικός δήμος στο νομό που τοποθέτησε ταίστρες και ποτίστρες σε διάφορα σημεία του δήμου,τις οποίες τροφοδοτούν καθημερινά και τροφή και νερό δύο υπάλληλοι του δήμου.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και ο σύλλογος Χανίων «Η προστασία των ζώων»  τίμησαν τον κ. Κουκιανάκη και την κ. Τερεζάκη για την θετική στάση και δράση τους και τον σεβασμό που έχουν δείξει προς τα αδέσποτα ζώα της περιοχής.

Επόμενο βήμα είναι η επέκταση των δράσεων του Δήμου Αποκορώνου για την πληρέστερη ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση των πολιτών, για τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα ζώα συντροφιάς.

Ο σύλλογός μας θα βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Αποκορώνου και – όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας – θα συνδράμουμε και θα συμμετέχουμε στον σχεδιασμό των πολυεπίπεδων δράσεων.
.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook