Το Πρόγραμμα «MED» είναι διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εργαλείο περιφερειακής πολιτικής. Συνεχίζει την παράδοση των ευρωπαϊκών Προγραμμάτων συνεργασίας γνωστών ως Interreg.

H Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην 3η διακρατική συνάντηση στη Μαγιόρκα από 11 έως 16 Δεκεμβρίου 2017 στο πλαίσιο του σχεδίου εδαφικής συνεργασίας: INTERREG MED (2014-2020) με τίτλο: ‘Εμβληματικά Μεσογειακά Βουνά ως παράκτιοι προορισμοί αριστείας (Emblematic Mediterranean Mountains as Coastal destinations of Excellence) «Emblematic», συνολικού προϋπολογισμού 2,95 εκ. €. 

Το Πρόγραμμα «MED» είναι διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εργαλείο περιφερειακής πολιτικής. Συνεχίζει την παράδοση των ευρωπαϊκών Προγραμμάτων συνεργασίας γνωστών ως Interreg.

Επικεφαλής εταίρος του σχεδίου είναι το Syndicat Mixte Canigo Grand Site από τη Γαλλία. 

Συνολικά στο έργο συμμετέχουν 16 εταίροι. Δέκα (10) εταίροι που εκπροσωπούν ουσιαστικά 9 μεσογειακά εμβληματικά και παραθαλάσσια βουνά καθώς και 7 συνεργαζόμενοι εταίροι. Μεταξύ των εταίρων είναι o ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ-ΟΤΑ ως αναπτυξιακός φορέας διαχείρισης του Γεωφυσικού Πάρκου του Ορεινού όγκου του Ψηλορείτη καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης ως  συνεργαζόμενος εταίρος.

Στόχος του έργου «Emblematic», είναι να δημιουργήσει ένα  νέο και ριζικά διαφορετικό τουριστικό προϊόν, βασισμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμβληματικών βουνών και να δημιουργήσει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στις παραδοσιακές μορφές τουρισμού των παράκτιων περιοχών. Το σχέδιο αυτό προτίθεται να προτείνει τρόπους διασύνδεσης των παράκτιων περιοχών με την ενδοχώρα των εμπλεκόμενων ορεινών όγκων, προκειμένου να αποτελέσει ένα μέσο διασύνδεσης των δύο αυτών περιοχών με τόσο σημαντικά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το σχέδιο ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός συνειδητοποιημένου τουριστικού ρεύματος μέσω  ενός νέου τρόπου, που συνδυάζει την ανάπτυξη και την προστασία των φυσικών περιβαλλόντων, εφαρμόζοντας μία περισσότερο υποστηρικτική και υπεύθυνη διαχείριση των τουριστικών ροών και μία μεγαλύτερη ανάμειξη των κατοίκων και των τοπικών φορέων. Το έργο θα συμβάλλει στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών ανάμεσα στη θάλασσα και στο βουνό, θα επεκτείνει την εποχικότητα και θα βελτιώσει τις οικονομικές αποδόσεις για τις περιοχές.  

Για την υλοποίηση του έργου θα γίνουν οι απαραίτητες μελέτες καθώς και η πιλοτική εφαρμογή τους σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, ενώ θα δημιουργηθεί και ανάλογο ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό.

Το έργο ολοκληρώνεται με την πραγματοποίηση ενός διεθνούς συνεδρίου στα τέλη του 2019 στο Ρέθυμνο. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί στον ορεινό όγκο της Pedraforca της Ισπανίας τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος, Δ/ντής Κατάρτισης του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ και υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος ενώ από τον ΑΚΟΜΜ συμμετείχαν τα στελέχη Δημήτρης Παττακός Δ/ντής ΑΚΟΜΜ και Εύη Βρέντζου Οικονομικός Υπεύθυνος. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook