Τι συμβουλεύει το Κέντρο Ασφαλούς και Οικολογικής Οδήγησης DRIVEN

Το κύμα κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανά θα μας αιφνιδιάσει, αν μας βρει εφησυχασμένους. Τα χιόνια θα σκεπάσουν τα βουνά της χώρας και πάλι, αλλά και πολλές από τις πόλεις και τα χωριά, κάνοντας δύσκολη τη ζωή οδηγών και… αυτοκινήτων.

Κι όμως, τα χιόνια και ο πάγος μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί να προσέξουμε κάποια πράγματα, όπως μας συμβουλεύει το Κέντρο Ασφαλούς και Οικολογικής Οδήγησης DRIVEN:

Μπαταρία σε άριστη κατάσταση.
Αντιπηκτικό υγρό στο δοχείο ψύξης κινητήρα και πλύσης τζαμιών.
Φρέσκα λάστιχα καθαριστήρων.
Ειδικό σπρέι στις κλειδαριές για να μην παγώνουν.
Ανάγνωση των οδηγιών θέρμανσης/εξαερισμού, που υπάρχουν αναλυτικότατα στο βιβλίο χρήσης κάθε αυτοκινήτου.
Ελαστικά (ιδανικά χειμερινά) σε καλή κατάσταση, με φρέσκο πέλμα που έχει φαρδιές και βαθιές αυλακώσεις. Σημειώνουμε ότι, τα στενά λάστιχα με το ψηλό προφίλ πλεονεκτούν αισθητά έναντι των φαρδιών με χαμηλό προφίλ.
Οι πιέσεις των ελαστικών πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του βιβλίου χρήσης με ανοχή έως 2 λίμπρες προς τα πάνω.
Στο χώρο αποσκευών αποθηκεύουμε ένα σετ αλυσίδες, ένα ζευγάρι γάντια και μια πλαστική σπάτουλα (για το καθάρισμα των τζαμιών). Εδώ να επισημάνουμε ότι, οι αλυσίδες είναι απλώς αξεσουάρ έκτακτης ανάγκης, τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς (σε περίπτωση μόνιμα τετρακίνητων, στους εμπρός), προκειμένου να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε ένα πολύ δύσκολο σημείο του δρόμου και στη συνέχεια να τις αφαιρέσουμε. Τα αυτοκίνητα με αλυσίδες δεν πρέπει να κινούνται με περισσότερα από 30-40 χλμ./ώρα, ενώ στις οδηγίες αναφέρερεται πως, όταν φορεθούν αλυσίδες, ο οδηγός πρέπει να αποσυνδέσει το Electronic Stability System (ESP) με τον ανάλογο διακόπτη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οδηγώντας πρέπει να κάνουμε απόλυτα προοδευτικούς χειρισμούς, καθώς κάθε σπινάρισμα ή μπλοκάρισμα τροχών σημαίνει γλίστρημα, ενώ η απότομη/συνεχόμενη μετατόπιση βάρους από ένα σημείο και μετά, απλά ΔEN ελέγχεται.
Τέλος, όταν παρκάρουμε για πολλές ώρες και οι θερμοκρασίες είναι κοντά ή υπό το «0», δεν τραβάμε το χειρόφρενο και πρέπει να σηκώνουμε τους καθαριστήρες από το παρμπρίζ.
Το DRIVEN και οι εκπαιδευτές του, σας εύχονται Καλές & Ασφαλείς χειμερινές διαδρομές!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook